Svi sretni

VELIKI OBRAT NA SAVICI: Župnik sad kaže da crkvu ne moraju graditi u parku, ako se ponudi nova lokacija

Župnik Župe bl. Alojzija Stepinca na Savici, Antun Vukmanić promijenio je stav o gradnji crkve u parku na Savici, piše Jutarnji list.

Župa je na Savici osnovana 1999., kada je oko parka bilo puno više zelenog prostora. U međuvremenu se izgradilo devet stambenih blokova, što je znatno smanjilo prostor.

PROSVJEDNICI NA SAVICI VIKALI BANDIĆU: ‘Vrati se u Remetinec! Ti si neprijatelj naše djece!’

“Da je bilo više razumijevanja, crkva bi tada, dakle prije petnaestak godina, imala savršenu lokaciju”, rekao je župnik Antun Vukmanić.

Parcela koja je predviđena za gradnju je od ugovora o zamjeni zemljišta iz 2007. smanjena za dvije trećine površine, kako tvrdi župnik, zbog gradnje stambenih zgrada, pa crkvi ostaje samo mali ostatak na raspolaganju.

LJUTITI ZAGREPČANI: Grad izdao lokacijsku dozvolu za crkvu veličine Esplanade u kvartovskom parku!

‘Ako se nađe bolje rješenje, mi bi ga prihvatili’

“Naravno da tako okljaštreni park nije idealna lokacija za crkvu jer je prostorno nedovoljan. Nelogična bi i neprirodna pojava bila da uoči organizacije procesije ili, primjerice, Cvjetnice, Uskrsa i Božića, kada u crkvu dolazi mnogo vjernika, svaki put moramo prijavljivati policiji javni skup zbog nužne potrebe ulaska vjernika na drugi dio zelene površine”, kazao je Vukmanić.

Crkva je sigurno potrebna, a ova lokacija nije idealna, dodao je župnik. Kompromisno rješenje je stvar pregovora između Grada i Nadbiskupije.

NEVJEROJATNO: Osnovna škola na Savici otvoreno reklamira crkveni časopis!

“Jedino pozitivno što vidim u cijeloj priči jest to što očito svi na Savici žele crkvu. Ako se, dakle, nađe bolje lokacijsko rješenje, mi ćemo ga prihvatiti, kao što smo prihvatili i ovo. No, u tom slučaju, budući da je Župa već oštećena protivljenjem gradnji i bezrazložno dugim čekanjem na svoju crkvu, postavlja se pitanje pravedne naknade za izgubljeno vrijeme i utrošena sredstva”, rekao je Vukmanić.

Nije precizirao o kojoj je vrsti naknade riječ. Jedna od opcija jest da se Nadbiskupija i Grad orijentiraju na drugu, no znatno veću lokaciju od parka na Savici.

Povratak na Net.hr