DAN D

KLJUČAN DAN ZA TODORIĆEV AGROKOR: Sve oči uprte u ruski Sberbank, što će biti odlučeno?

Za danas je najavljen sastanak najvećih dobavljača Agrokora na kojem će raspravljati o zajedničkoj strategiji prema Agrokoru i vjerovnicima.

Glavni vjerovnici hrvatskog koncerna Agrokora sastat će se kako bi raspravili o postavljanju ljudi u upravljačka tijela kompanije. Vjerovnici žele kontrolirati trenutačne operacije i dobiti mogućnost promptno reagirati na promjene. Tema razgovora bit će i tromjesečni plan za likvidnost Agrokora, koji bi trebao biti odobren ovih dana.

NAJVEĆI DOBAVLJAČI VEĆ IMAJU STRATEGIJU ZA TODORIĆA? Oglasio se i Agrokor: ‘Stvara se kriva slika’

Riječ je o najmanje 45 milijardi kuna dugova od kojih većina dospijeva na naplatu do veljače 2020. U manje od tri godine Ivica Todorić mora vratiti 1,5 milijardi eura, a kako koncern cijelu svoju godišnju dobit troši na plaćanje kamata vjerovnicima jasno je da Agrokor iz poslovanja ne može prikupiti toliko gotovine. Najveći pojedinačni iznos u Agrokor je uložio ruski Sberbank koji drži 52 posto ukupnog duga i 87 posto duga koji Todorić ima prema bankama. Zato su preuzeli ulogu lidera pregovora s vlasnikom najveće hrvatske tvrtke, a plan kako izvući Agrokor iz krize trebao bi biti objavljen u utorak. Todorić će pregovarati s Rusima tijekom dana, piše Večernji list.

Opstojnost kocerna nije upitna

Iz Agrokora poručuju da opstojnost koncerna nije upitna te da im je prihvatljiv samo onaj model rješenja koji neće ići na štetu zaposlenika i dobavljača.

VRDOLJAK KOD STANKOVIĆA: ‘Zaboravite na Todorića, spašavajte zaposlene u Agrokoru i kooperante’

Sberbank želi svoje ljude u upravi tvrtke, preuzeti kontrolu nad financijskim restrukturiranjem, a spremni su uložiti još novca kroz sindicirani kredit zajedno s velikim domaćim bankama, ali samo ako im Todorić prepusti upravljanje procesima u tvrtki.

S druge strane grada, u tvornici Kraš, dobavljači će dogovarati svoju strategiju jer bi zahtjevi Rusa o značajnim otpisima dugova prema Agrokoru mogli prilično uzdrmati njihovo poslovanje. Važno im je i da budu uključeni i u proces restrukturiranja. Zato su i dogovorili zajednički nastup jer je ipak riječ o najmanje 16,5 milijardi kuna potraživanja.

Sastanak u Krašu

U Krašu se sastaju predstavnici Francka, Podravke, Kraša, Vindije, Dukata i Atlantic grupe koji su među najvećim dobavljačima Konzumovih dućana. Ne traže samo kratkoročno rješenje plaćanja dugova, nego i žele znati što će biti u budućnosti s obzirom na to da velik dio njih čak trećinu svojih proizvoda plasira u Konzumove dućane. Velik dio dobavljača žali nam se da ni nakon novih kredita Sberbanka Agrokor nije platio isporučenu robu. Bez obzira na to, roba se, iako u manjim količinama, i dalje plasira prema Konzumu. Vlada se od početka ožujka aktivno uključila u rješavanje problema u Agrokoru koji čini 15 posto hrvatskog BDP-a i kao takav predstavlja strateški interes.

‘Vlada aktivno prati razvoj situacije u Agrokoru. Ovaj tjedan će započeti razgovore s predstavnicima deset najvećih dobavljača Agrokora. Pritom, Vlada traži od svih sudionika da se rješenjima očuva stabilnost samog Agrokora, radnih mjesta te poslovanja dobavljača i svih Agrokorovih partnera’, rekla je za Večernji list potpredsjednica Vlade Martina Dalić koja je kazala da su uprava i vlasnik Agrokora odgovorni za rizike poslovanja i da u suradnji s najvećim vjerovnicima moraju naći rješenje.

EKONOMSKI STRUČNJACI O SPAŠAVANJU AGROKORA: ‘Država mora reagirati, ali nikako ne bi smjela povući jedan potez’

Gubitak kontrole nad tvrtkom

Ako se Todorić odluči na sindicirani kredit, čime bi osigurao otplatu dugova do 2020., cijena koju se za taj novac mora platiti je velika zbog gubitka kontrole nad tvrtkom. Rusi u duljem roku žele novog vlasnika, što otvara pitanje hoće li Hrvatska izgubiti kontrolu nad prehrambenom industrijom.

‘Odabrani model uskoro će biti prezentiran svim ključnim partnerima i zaposlenima. Agrokoru će biti prihvatljiv samo onaj model koji ne bi išao na štetu naših zaposlenika i naših dobavljača i koji će u cijelosti štititi njihove interese, a u suglasju je s našim investitorima. Važno je naglasiti da u tom procesu imamo snažnu podršku svojih ključnih dionika’, poručili su iz tvrtke.

Povratak na Net.hr