Prozivke

Velike štete od suša, a što radi ministar Jakovina

Hrvatska seljačka stranka (HSS) prozvala je u petak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu zbog nebrige oko suša, ustvrdivši da Hrvatska ni ove godine vjerojatno opet neće povući nikakva značajna sredstva iz Programa ruralnog razvoja zbog nezainteresirtanosti resornog ministra i nesposobnosti državne administracije.

“Opravdano je to što je Vladu 2012. iznenadila suša, dva do tri mjeseca nakon što su preuzeli vođenje države, ali da ih iznenadi nakon tri i pol godine, to više nije normalno. Pitamo gdje je ministar, što radi i što se poduzimalo da se spriječe suše”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Naveo je i da na području Vukovarsko-srijemske županije procjene šteta od suša iznose oko 100 milijuna kuna.

Hrg je čudnim ocijenio to što je ministar Jakovina iz natječaja za mjeru ruralnog razvoja izuzeo točke pravilnika koje se odnose na navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Podsjetivši da su prošla tri mjeseca od završetka natječaja, ustvrdio je da je pravilnik izuzetno loše napravljen te da je zbog toga došlo mnogo zahtjeva poljoprivrednih proizvođača. “Pitam resornog ministra zašto se ne objavi rang lista tko će dobiti te novce, da li je za nekoga posebno namijenjeno pa se to skriva u tajnosti”, dodao je.

“Hrvatska ni ove godine vjerojatno opet neće povući nikakva značajna sredstva iz Programa ruralnog razvoja i to prvenstveno zbog nezainteresirtanosti resornog ministra i nesposobnosti državne administracije”, ustvrdio je Hrg.

Ivana Pukšec iz Stručnog vijeća HSS-a istaknula je da ta stranka traži da se odmah objavi rang lista svih zahtjeva koji su zadovoljili uvjete natječaja s iznosima i bodovima, analiza o strukturi ulaganja i očekivanim učincima te da se za idući natječaj promijeni pravilnik jer je u međuvremenu usvojen program ruralnog razvoja.

Traže da se definiraju detaljniji kriteriji vezano uz horizontalnu i vertikalnu povezanost poduzeća i korisnika u zajedničkim projektima, da se objave rezultati provedenih mjera i aktivnosti i da se usvoje podzakonski akti kako bi se mogle provesti sve mjere koje su predviđene pravilnikom.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin naveo je da je ove godine pod kulturom kukuruza zasijano oko 250.000 hektara, od čega je oko 100.000 hektara pogođeno sušom, a šteta se procjenjuje na oko 40 posto.

“Ako u neko dogledno vrijeme ne bude većih količina kiše, sigurno će ta šteta biti veća”, rekao je Latin. Negdje oko 40 posto šteta nastat će i na posijanoj soji, a procjenjuje se da je sušom pogođeno oko 20.000 hektara soje.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je u petak u Puli kako su neargumentirane prozivke HSS-a da je suša opet iznenadila one u ministarstvu i dočekala ih nespremne te je pritom upitao kako bi to ministar mogao utjecati na to da imamo ravnomjerne oborine.

Ističući kako je u posljednje tri i pol godine čuo stotinjak prozivki od čelnika HSS-a, i to “bez argumentacije”, Jakovina je upitao: “Kako ministar može u konačnici utjecati na to da imamo ravnomjerne padaline tijekom godine?”

Odgovarajući na pitanja novinara kako će se suša odraziti na poljoprivredu i kako će se ministarstvo nositi s posljedicama suše, istaknuo je kako klimatske promjene, nažalost, iz godine u godinu uzimaju danak te kako treba tek utvrditi koje su štete ove dugotrajne suše.

Na pitanje zašto Hrvatska natapa samo jedan posto površina, ministar Jakovina je odgovorio da smo “po tom pitanju loši”.

 

Povratak na Net.hr
%d bloggers like this: