ODVJETNIK KOMENTIRAO PRESUDU O 'ŠVICARCU' / Neki građani su u ozbiljnoj opasnosti: 'Ako ova odluka zaživi, morat će vratiti taj novac'

thumbnail

Ako je iznos prosječnog kredita od 100.000 švicarskih franaka, objašnjava koliko bi građani dobili obeštećenjem, a koliko sada ovom odlukom

20.12.2022.
20:12
Play logo

Nema obeštećenja u slučaju "švicarac", ali na Vrhovnom sudu s 13 glasova sudaca zaključeno je da potrošači imaju pravo na vraćanje preplaćenih kamata, javlja RTL Danas, koji je razgovarao s odvjetnikom Udruge Franak Igorom Metelkom.

Ako je iznos prosječnog kredita od 100.000 švicarskih franaka, objašnjava koliko bi građani dobili obeštećenjem, a koliko sada ovom odlukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovom odlukom će doslovno dobiti mrvice dakle radi se o tome da bi na kredit od 100.000 franaka dobio s osnova tečajnih i kamatnih razlika otprilike 100.000 kuna plus još zateznih kamata 100.000 kuna. Govorimo o obeštećenju od 200.000 kuna, dok u odnosu na ovo što je sada odlučio Vrhovni sud koji je sada dosudio samo zatezne kamate na utvrđenu pretplatu u konverziji. Na kredit od 100.000 franaka to bi moglo biti nekih 20 do 30 tisuća kuna", kaže.

Upitan ima li onih građana koji su prebacili kredite u eure i dobili obeštećenje te moraju li strahovati da će morati vratiti novac, rekao je da sigurno da da.

Polovična rješenja

"Sve pod uvjetom da ova odluka zaživi i prođe internu evidenciju. Ja se nadam da će njihova interna evidencija zaustaviti ovu odluku koja nema nikakvo uporište. Oni su ovdje dosudili zatezne kamate, a to znači da su drugu ugovornu stranu označili kao nepoželjnog stjecatelja, a nepošten stjecatelj ne može zadržati tečajne i kamatne razlike koje potrošači potražuju. Dakle, ili se dosuđuju tečajne i kamatne razlike zajedno sa zateznim kamatama ili se ne dosuđuje ništa, a ne ova polovična rješenja", objašnjava Metelko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko je građana koji su konvertirali dobili obeštećenje, kaže da to možemo samo nagađati. "Možda se radi o nekoliko stotina presuda ili nekoliko desetaka. Ako ova odluka zaživi, oni će morati taj novac vraćati", poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČEKA SE VAŽNA PRESUDA /

Čak 55.000 obitelji moglo bi biti obeštećeno ako Vrhovni sud u slučaju Franak presudi u njihovu korist

Image
ČEKA SE VAŽNA PRESUDA /

Čak 55.000 obitelji moglo bi biti obeštećeno ako Vrhovni sud u slučaju Franak presudi u njihovu korist

"Ne postoji mogućnost žalbe na ovakvu odluku ako ona zaživi već postoji mogućnost izjavljivanja ustavne tužbe koju će sigurno koristi kolega odvjetnik koji zastupa u konkretnom revizijskom predmetu u kojem je doneseno ovo pravno shvaćanje dakle radi se o pojedinačnim predmetima", zaključuje.

HUB: Konverzijom riješeno obeštećenje, odluka VS-a suprotna vladavini prava

Hrvatska udruga banaka (HUB) priopćila je u utorak navečer kako smatra da je konverzijom iz 2015. godine završeno obeštećenje dužnicima po kreditima u švicarskim francima, te današnju odluku Vrhovnog suda smatra suprotnu načelu trodiobe vlasti i vladavine prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na temelju preliminarnog uvida u priopćenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske, moguće je primijetiti da nije uvažen zahtjev za dodatnom restitucijom, na način na koji su to zahtijevali predstavnici potrošača", kaže se u HUB-ovom priopćenju.

Međutim, kako se ističe, "Hrvatska udruga banaka i dalje zauzima stav da je konverzijom iz 2015. godine u potpunosti riješeno ovo pitanje" te smatra da donesenim pravnim shvaćanjem Vrhovni sud odstupa od svojih dosadašnjih stajališta iznesenih u oglednom postupku, ali i pojedinih odredbi zakonskog rješenja koje je uredilo konverziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga se može zaključiti da je ovakvo rješenje u suprotnosti s ustavnim načelom trodiobe vlasti i vladavine prava te će, posljedično, negativno utjecati na razinu pravne i investicijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj, kao i njezinu percepciju u očima domaće i inozemne investicijske javnosti", kažu u HUB-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljuju da će banke "razmotriti daljnje mogućnosti i pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju te pojedinačno odlučiti o njihovoj primjeni".

Vrhovni sud u utorak je dovršio raspravu u slučaju švicarskog franka, prihvativši pravno shvaćanje prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata.

Sjednica je sazvana zbog različitih pravnih shvaćanja izraženih u neotpravljenim odlukama ovog suda, a na sjednici su razmatrana tri pravna shvaćanja, koja su trebala da bi bila usvojena dobiti minimalno 12 glasova sudaca, jer se odluke na sjednici građanskog odjela donose većinom glasova svih sudaca, priopćio je sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dovoljnu većinu u konačnici je dobilo samo pravno shvaćanje da "potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita, nakon sklapanja tog sporazuma, ima pravo... na isplatu pripadajućih zateznih kamata na više plaćene iznose koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita... od dana svake pojedine uplate do dana izvršene konverzije“.

To je pravno shvaćanje dobilo 13 glasova sudaca građanskog odjela, priopćio je Vrhovni sud.

Samo šest glasova dobilo je prvo pravno shvaćanje da potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita nema pravo na povrat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo