VELIKA AKCIJA KONTROLE BOLOVANJA: Broj onih koji ga lažiraju masovno raste, a liječnicima pljušte kazne

Više od četvrtine zaposlenih koji su trenutno na bolovanju trebali bi se odmah vratiti na svoje radno mjesto. Pokazuju to podaci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, čiji kontrolori na dnevnoj bazi provjeravaju ordinacije obiteljske medicine.

Tijekom svojih kontrola HZZO je utvrdio brojne nepravilnosti te je pritom zatvarao bolovanja i kažnjavao liječnike. Od 1226 kontrola tijekom kojih u prvih šest mjeseci ove godine pregledani kartoni 4181 , čak 1150 osoba nije imalo indikacije za bolovanje pa im je ono odmah zaključeno. Pritom su kažnjena 232 liječnika, od čega su 223 dobila opomenu, a devet opomena je bilo s novčanom kaznom, piše Jutarnji list.

ZET DIJELI MASU OTKAZA: Razotkriveni vozači prevaranti – na bolovanju i godišnjem odmoru vozili za privatnike

Osim redovnih i izvanrednih kontrola, svaki poslodavac ima pravo posumnjati u opravdanost bolovanja zaposlenika te zatražiti od HZZO-a da po toj osnovi pošalje kontrolore, a tim putem provedene su kontrole u 1420 ordinacija izabranih doktora i zaključena je 251 privremena nesposobnost za rad.

Da ova godina nije izoliran slučaj te da se neopravdana bolovanja masovno koriste, potvrđuju i podaci prethodnih godina. No, ipak da se primijetiti da je ove godine otkriveno znatno više lažnih bolovanja.

U 2015. godini kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje izvršili ukupno 4232 kontrole, od toga 1720 redovnih i izvanrednih kontrola, te 2512 kontrola prema zahtjevu poslodavca. U provedenim kontrolama zaključeno je 873 privremene nemogućnosti za rad.

7,8 milijuna dana

U 2016. na zahtjev poslodavaca provedene su kontrole privremene nemogućnosti rada (PNR-a) u 1854 ordinacije izabranih doktora i zaključeno 314 PNR-a.
Uz kontrole na zahtjev poslodavaca, provedeno je i 1680 izvanrednih i redovnih kontrola u ordinacijama izabranih doktora u kojima je pregledan 4791 osiguranik i zaključena 1193 PNR-a.

Što se tiče dana bolovanja, samo u prvih šest mjeseci radno aktivno stanovništvo na bolovanju je provelo 7 milijuna 814 tisuća i 871 dan. To znači da je na dnevnoj bazi bilo čak 50.438 bolesnih. I ta brojka veća je nego prethodnih godina.

Ovi podaci zabrinjavaju zato što svako bolovanje netko treba platiti, i to ovisno o duljini bolovanja, poslodavac ili HZZO. Tako da svako lažno bolovanje na mjesec HZZO stoji i po 4200 kuna.

Povratak na Net.hr