HVALEVRIJEDAN POTHVAT

VELIKA AKCIJA HGSS-A: Stariji muškarac zapeo na Sjevernom Velebitu, spasitelji mačetama krčili put pa ga spuštali 950 m

Iz HGSS Stanice Gospić medijima su poslali priopćenje u kojem se navode detalji akcije spašavanja starijeg muškarca koji je zbog ozljede noge ostao zarobljen na Sjevernom Velebitu.

U akciji je sudjelovalo 11 spasitelja koji su unesrećenog spustili s 950 metara nadmorske visine po izrazito nepristupačnom terenu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Jučer u 17:00 sati, HGSS Stanica Gospić je preko ŽC 112 zaprimila poziv za pomoć sa Sjevernog Velebita. Mještanin starijih godina iz Velebitskog naselja, Velike Brisnice, krenuo je sa Zavižana prema moru odnosno prema svome selu. Na putu je počeo osjećati poteškoće prilikom kretanja te se u jednom trenutku, zbog problema s nogom, više nije mogao pomaknuti.


Po zaprimanju informacije o mjestu gdje se unesrećeni nalazi i analizi situacije, 11 spasitelja krenulo je u akciju. S obzirom na dosadašnje iskustvo i upoznatost s reljefom terena toga dijela Velebita, znalo se kako će biti riječ o fizički iscrpljujućoj akciji. Unesrećenoga je bilo potrebno spustiti s 950 mnv praktički do more po izrazito teško prohodnom terenu. Spremnost spasitelja je i ovoga puta bila na nivou koji i priliči ovoj Službi.

Uz krčenje puta mačetama, spasitelji su do unesrećenog stigli oko 19:00 sati, zbrinuli ga i krenuli s transportom. Transport je bio izrazito težak zbog uskog stjenovitog puta obraslog grmljem, međutim, unatoč svim otežavajućim okolnostima i noćnim satima, unesrećeni je predan Hitnoj medicinskoj pomoći oko 22:30 sati.

Prvoga sata idućeg dana, spasitelji su se vratili u matičnu Stanicu umorni, ali ispunjeni i zadovoljni jer su spasili još jedan život. Nakon nekoliko sati odmora, kreću u svoje svakodnevne radne obveze.

Poruka na kraju, volite i poštujte prirodu, ali i njene zakonitosti, a svoje mogućnosti stavite u realne okvire”, poručeno je u priopćenju HGSS-a.

Povratak na Net.hr