VELIK USPJEH SPLITSKOG KBC-A: / Prvi su izvan Zagreba napravili transplantaciju krvotvornih matičnih stanica

'To je veliki uspjeh splitske i hrvatske medicine'

10.3.2021.
13:49

U KBC-u Split po prvi je put obavljena transplantacija krvotvornih matičnih stanica 62-godišnjoj pacijentici koja se dobro oporavlja, izvijestio je u srijedu ravnatelj bolnice Julije Meštrović.

Danas je 16. dan nakon transplantacije, a pacijentica se dobro oporavlja, izjavio je Meštrović novinarima. "Transplantacija krvotvornih matičnih stanica napravljena je prvi put izvan Zagreba. To je veliki uspjeh splitske i hrvatske medicine", ustvrdio je.

Taj se postupak u Zagrebu provodi od 1983. godine u tri bolnice, a u Splitu su se za to pripremali gotovo 13 godina.

Kako pomaže transplantacija?

Meštrović je zahvalio svima koji su pomagali u tome, hematolozima, transfuziolozima, laboranatima, mikrobiolozima, tehničkoj službi, Udruzi leukemija i limfomi, kao i KBC- u Zagreb koji ih podržava čitavo vrijeme.

Voditelj Zavoda za hematologiju KBC-a Split Dominik Lozić rekao je kako je transplantacija kod hematoloških bolesnika samo dio liječenja. Prvo se klasičnom kemoterapijom bolest stavi pod kontrolu, potom se uzima dio krvi u kojoj se nalaze krvotvorne matične stanice koje se lijekovima potjeraju u krv da liječnicima budu dostupne, a zatim se bolesnik priključi na aparat sličan onome za hemodijalizu.

"Tijekom nekoliko sati se prikupi dio krvi u kojoj se nalaze matične stanice. Kada ih prikupimo dovoljan broj pacijentu nakon tri do četiri tjedna dajemo jaku kemoterapiju koja uništi sve preostale zloćudne stanice, ali i sve stanice koštane srži. Pacijent tada nema svojih stanica, pa mu idući dan vratimo njegove zamrznute stanice natrag i čekamo da se oporavi, što traje dva do tri tjedna", objasnio je Lozić.

Nadaju se da je to put prema uspješnom ozdravljenju

U KBC-u Split planiraju da će takvih postupaka godišnje imati deset do petnaest. Sljedeću pacijenticu očekuju idućeg tjedna.

Predsjednica Udruge leukemija i limfomi Amara Trgo istaknula je kako je njezina udruga u raznim humanitarnim akcijama prikupila tri milijuna kuna, što je usmjereno u kupnju aparata, edukaciju medicinskog osoblja i stvaranje uvjeta za obavljanje transplantacije.

"Današnjim bolesnicima i onima koji će se sutra suočiti s tim bolestima želim da metoda transplantacije matičnih stanica bude put ka uspješnom ozdravljenju", poručila je Trgo.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali