VELEDROGERIJAMA JE PREKIPJELO: / Zbog dugova ograničili isporuku lijekova bolnicama: 'Sve veći broj njih prelaze kritičnu razinu'

Dug prema veledrogerijama početkom ožujka premašio je rekordnu razinu, a dio bolnica prestao je s bilo kakvim plaćanjima u posljednja dva mjeseca

2.3.2021.
10:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Veledrogerije su ograničile isporuku lijekova i medicinskih proizvoda prema 15 bolnica nakon što su njihova dugovanja prešla rekordnih šest milijardi kuna, izvijestila je danas Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

Navode pritom da je dug prema veledrogerijama početkom ožujka premašio rekordnu razinu te da je dio bolnica prestao s bilo kakvim plaćanjima u posljednja dva mjeseca, a mnoge su podmirile tek 10 posto isporučene robe, dok se rok plaćanja HZZO-u prema ljekarnama udvostručio.

Dugovanja bolnica i ljekarni svakodnevno rastu za 20 milijuna kuna, a unatoč upozorenjima HUP-Koordinacije veledrogerija, nadležni iz Vlade do danas nisu poslali konkretan odgovor te su ponovno ignorirali činjenicu o rekordnom rastu duga koji je danas prešao šest milijardi kuna.

Uvjetovana isporuka

HUP navodi da su veledrogerije, svaka u skladu sa svojim internim propisima, započele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito.

"Kontinuirano bilježimo sve veći broj bolnica koje prelaze kritičnu razinu, a među njima su i one koje svoje obveze nisu ispunile čak 365 dana. Govorimo o cijeloj jednoj godini, što je šest puta duže od zakonom definiranih rokova plaćanja", upozoravaju veledrogerije.

Očekuju da će će broj takvih bolnica sve više rasti ako se ne poduzmu konkretne mjere za sanaciju hrvatskog zdravstva jer veledrogerije, kako navode, više nisu u mogućnosti financirati državu.

"Iz tog smo razloga prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prema bolnicama s najdužim rokovima plaćanja, odnosno započeli smo s uvjetovanim režimom isporuke, što znači da isporučuju onoliko robe koliko im zdravstvene ustanove plate", istaknula je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač, upozorivši da veledrogerije moraju redovito i u roku plaćati sve poreze i doprinose jer će ih, "u suprotnom ovršiti država iako im duguje više od šest milijardi kuna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Brojač duga

Prošloga je tjedna na mrežnim stranicama HUP-a (http://www.hup.hr/) objavljen brojač duga, koji se redovito ažurira, kako bi javnost svakodnevno bila upoznata sa stanjem dugovanja bolnica i ljekarni za isporučene lijekove HUP-Koordinacije veledrogerija.

Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerija u ovom trenutku čini čak 4,07 posto državnog proračuna. Tek svaka peta kuna utrošena u zdravstvenom sustavu odlazi na lijekove te je pravo pitanje na što i kako se potroše preostale četiri kune, upozoravaju veledrogerije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali