SPORNI NAZIVI

VEGE BURGERI MOŽDA POSTAJU PROŠLOST: EU raspravlja o njihovom ukidanju: ‘Obmanjuju potrošače, zna se što je burger’

Mesna industrija i organizacije europskih stočara smatraju da ‘vege’ nazivi zavaravaju potrošače, dok se vegetarijanska industrija protivi toj zabrani

Termini za biljne proizvode i alternative, poput “vege-burgera”, “vege-kobasica” i “vege odrezaka”, mogli bi postati zabranjeni. O tome će glasovanjem odlučiti zastupnici u Europskom parlamentu. Mesna industrija i organizacije europskih stočara smatraju da takvi nazivi zavaravaju potrošače, dok se vegetarijanska industrija protivi toj zabrani.

Sastojci vege burgera koji nastaje u zagrebačkom Burgeraju su leća, blitva, zobena kaša, celer ili kombinacija riže, cikle, slanutka, mrkve i chillija. Svakoga dana u Burgeraju se napravi preko 200 takvih vege burgera. Prije dvije godine Mitar Pejanović je otvorio Burgeraj s idejom da svoje vegetarijanske delicije nudi i ljubiteljima mesa.

“Da smo ih nazvali veganskim polpetama ljudi ne bi znali u principu što je to. Naziv veganski burger daje mentalnu sliku što bi trebao otprilike jesti i sliku da unutra ne mora biti mesa”, rekao je za RTL Danas vlasnik veganskog restorana u Zagrebu.

Proizvođači mesa: ‘Zna se što je burger’

U Europi se odvija spor oko naziva biljne hrane pa dok većina vege industrije ne želi zabranu te govore da su se prilagodili tržištu, proizvođači mesa drže se stare parole koja kaže da se “zna što je burger”.

“Oni bi to trebali drugačije nazivat jer ovo mesno je burger i nastalo je iz tih riječi. Meso mora biti deklarirano, ali mora biti meso, bilo od čega”, govori Zdravko Horvatić, vlasnik mesnice.

Nazivi proizvoda dio su rasprave plenarne sjednice gdje je jedna od važnijih tema upravo reforma poljoprivredne politike, javlja RTL Danas.

‘Moramo podržati poljoprivrednike i farme’

“Moramo podržati mlade i male farme kao i mlade poljoprivrednike. Prosječna starost poljoprivrednika je 57 godina u Europskoj uniji. Stoga bismo željeli podržati sve mjere za mlade poljoprivrednike”, rekao je slovenski zastupnik u Europskom parlamentu.

Jedan od amandmana na raspravi je i pitanje naziva namirnica. Dio europskih zastupnika smatra da se rješenje nalazi u zabrani, dok drugi traži da se na pakiranju sve jasno naglasi. U petak će biti završno glasovanje pa će se znati što će biti sa sudbinom termina vege proizvoda, javlja RTL Danas.

 

Povratak na Net.hr