Play ponuda

VELIKI PREOKRET / Većina Puljana ipak podržava gradnju hotela na Valkanama: Više od 50 posto građana smatra da je zahtijevanje referenduma politička igra'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Isto istraživanje pokazalo je kako 11,7 % građana do sada nije čulo za ovaj projekt, a od onih koji jesu, njih 37,3 % zna dosta o tome, 38,3 % ne zna dovoljno, dok ih je 12,7 % za projekt čulo, ali ne znaju ništa o njemu

31.5.2022.
14:52
Srecko Niketic/PIXSELL
Play ponuda

Nakon što su građani imali priliku upoznati se sa stvarnim namjerama o gradnji hotela u bivšem kamenolomu na Valkanama, kao i njegovim izgledom, rezultati ankete koju je napravila agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja IPSOS pokazali su da, nakon što su čuli sve relevantne informacije, većina Puljana, njih 58,3 % podržava izgradnju hotela, dok je njih 34,4 % protiv, a bez odgovara je 7,3 % građana.

Zanimljivo je za istaknuti kako 56,6 % građana smatra da je zahtijevanje referenduma o izgradnji hotela na Valkanama politička igra i skupljanje političkih poena, svega 30,9 % njih vjeruje kako se radi o stvarnoj brizi za građane, dok 12,5 % ne zna.

Image
TRAŽE REFERENDUM /

Pulski Možemo! naručio anketu: '73 posto građana protiv izgradnje hotela na području Lungomare'

Image
TRAŽE REFERENDUM /

Pulski Možemo! naručio anketu: '73 posto građana protiv izgradnje hotela na području Lungomare'

'Postali smo predmet političkih bitaka u kojima ne želimo sudjelovati'

"Da bi demokracija funkcionirala neophodna je informiranost donositelja odluke i mi se zaista trudimo javno komunicirati svaki naš korak. Vjerovali smo da će, nakon što se upoznaju s projektom, veći broj građana imati pozitivno mišljenje o projektu što se sada pokazalo točnim. Neovisno o tome što radimo isključivo po zakonima i važećim planovima, stalo nam je da građani razumiju sve segmente projekta. Nažalost, postali smo predmet političkih bitaka u kojima ne želimo sudjelovati. Protivnici hotela radili su istraživanje prije nego je projekt predstavljen javnosti i u vrijeme negativne kampanje koju su obilježile neistine i zastrašivanje građana, a to nema veze s demokratskim odlučivanjem koje se bazira na istinitim informacijama. Nažalost, i ovih dana nastavljaju s jednakom retorikom te ćemo biti prisiljeni potražiti i pravnu zaštitu od takvih neistina, no drago nam je da sve više građana podržava projekt koji će nikad saniranoj rupi kamenoloma i narušenoj vizuri donijeti predivan hotel, uređenu park šumu i javni park te 250 cjelogodišnjih radnih mjesta", kazali su iz tvrtke Hotel Valkane.

Isto istraživanje pokazalo je kako 11,7 % građana do sada nije čulo za ovaj projekt, a od onih koji jesu, njih 37,3 % zna dosta o tome, 38,3 % ne zna dovoljno, dok ih je 12,7 % za projekt čulo, ali ne znaju ništa o njemu.

Skoro 50 posto ispitanika smatra da je ta lokacija nesigurna i ružna

Također, 19,9 % građana smatra da je stanje na području bivšeg kamenoloma na Valkanama dobro i da ništa ne treba mijenjati, dok se 47,9 % njih ne slaže i smatra kako je ta lokacija nesigurna i ružna te je potrebna hitna sanacija i prenamjena. Njih 24,1 % ne znaju i nisu dugo bili tamo, 3 % građana ne znaju gdje je to, a 5,1 % ne zna.

Da su Puli potrebni hoteli s pet zvjezdica, kao što su oni izgrađeni u Rovinju, slaže se gotovo dvije trećine ispitanika, od čega 30,9 % to smatra jako bitnim, a 30,4 % smatra da su potrebni, ali ne jako bitno. Njih 24,7 % smatra da se takvi hoteli u Puli ne trebaju graditi, ali im ne bi ni smetali, dok bi svega 12% građana izgradnja takvog sadržaja smetala, a 2 % njih je bez odgovora, pokazali su rezultati ovog istraživanja.

"Nastavljamo i dalje s informiranjem građana o svim detaljima i aktivnostima te o svakoj fazi projekta u narednim mjesecima, od pripremnih radova, dozvola te konačno gradnje i otvaranja hotela", zaključili su iz tvrtke Hotel Valkane.

Ispitivanje stavova građana za tvrtku Hotel Valkane provela je agencija IPSOS od 23. do 27. svibnja 2022. godine, na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika starijih od 18 godina s prebivalištem u Gradu Puli.

Play ponuda
Play ponuda