Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

TREBA LI STRAHOVATI?

VEĆ 20-AK GODINA NIJE BILO OVOLIKO SVINJA ZARAŽENIH TRIHINELOM: ‘Kada se ta ličinka uvuče u srčani mišić, ostaje doživotno’

Kao što je poznato, kad je trihinela u pitanju, najopasnije je konzumirati suhomesnate proizvode

Veterinarske inspekcije su na istoku Hrvatske kod velikog proizvođača pronašle natprosječno veliki postotak svinjskog mesa zaraženog parazitom trihinelom. Iako nas meso zaraženo ovim parazitom dugo nije zabrinjavalo, RTL neslužbeno doznaje, da se ovako velika pojavnost zaraženih svinja u Hrvatskoj nije vidjela dvadesetak godina.

Kao što je poznato, kad je trihinela u pitanju, najopasnije je konzumirati suhomesnate proizvode, poput kobasica ili kulena, jer se ovaj termolabilni parazit uništava kuhanjem ili pečenjem mesa.

“Kada se zarazi mesom trihinele, nakon 15-ak dana, kada ta ličinka uđe u mišiće, kada se pojave prvi simptomi, dolazi do bolova u mišićima, simptoma sličnih gripi”, pojašnjava epidemiolog Karlo Kožul za RTL.

“Može biti izuzetno opasna bolest. Posebno ako se u srčani mišić uvuče ta ličinka. Može izazvati izuzetno opasne simptome i može biti opasna za život čovjeka. Može se samo zaliječiti, ali ta ličinka ostaje u mišiću praktički doživotno”, dodaje dr. Kožul.

Povratak na Net.hr