MUKE NA TRŽIŠTU

VARAŽDINSKA TVRTKA BI ZAPOŠLJAVALA, ALI NEMA KOGA: Izvoze sve što proizvedu, plaće stalno rastu, ali novi strojevi stoje prazni

Najveći svjetski proizvođač sašivenih kožnih navlaka za automobile hrvatska je tvrtka koja je upravo dobila 3 milijuna i 700 tisuća kuna potpore.  Uvjeti za radnike su sjajni, direktor jedva čeka proširiti proizvodnju, novi strojevi već čekaju pokriveni, ali radnika nema…

Tvrtka Boxmark , oko pet kilometara od Varaždina, u kompleksu na 30 tisuća četvornih metara proizvode navlake za sjedala najpoznatijih automobilskih svjetskih marki; svaki dan za čak 1600 automobila. Sve što proizvedu, izvoze.

Od Vlade su upravo dobili 3,7 milijuna kuna bespovratne potpore za poticanje ulaganja. “Boxmark je četvrti izvoznik po veličini u Hrvatskoj, zapošljava više od 4 tisuće ljudi.” rekla je Martina Dalić, ministrica gospodarstva. Sav će iznos biti uložen u modernizaciju pogona.

Kvalificirani kadar

Radnika bi moglo biti i nekoliko stotina više, govori direktor. Prekriveni novi strojevi ih čekaju spremni, no razvoj tvrtke već neko vrijeme ograničava nedostatak kvalificiranog kadra na tržištu.

“Mi tražimo prije svega kvalificirane šivače, osim toga tražimo i radnike za rad u krojačnici, tražimo i suradnike za odnose s kupcima, tražimo administrativna zanimanja i tako dalje”, kaže direktor Tomislav Cesarec za Dnevnik.hr.

Da su uvjeti itekako dobri, govori i voditeljica šivaonice.

“Imali smo i povećanja plaće u zadnjih godinu dana dva ili tri puta, putne troškove isto tako snosi poslodavac i dodatne pogodnosti tipa toplica, popust na struju”, kaže Veronika Goričanec.

Povratak na Net.hr