KONAČNO IDEMO KA BOLJEM / Očekuje se najveći rast gospodarstva od početka epidemije, krenut će i pojačano zapošljavanje

Image
Foto: Profimedia

Najviše su poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u sektoru maloprodaje

29.6.2021.
16:49
Profimedia
Play logo

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo dosegnula su u lipnju najvišu razinu od početka pandemije, potaknuta valom optimizma u maloprodaji, a poslodavci su ponovo signalizirali da planiraju pojačano zapošljavati, pokazalo je izvješće EK.

Indeks ekonomske klime u Hrvatskoj (ESI) porastao je u lipnju za 1,5 bodova u odnosu na svibanj, na 108,1 bod, najvišu razinu od veljače 2020. godine, neposredno uoči širenja zaraze covidom 19, pokazalo je redovno mjesečno izvješće Komisije, objavljeno u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše su poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u sektoru maloprodaje, što se očituje u skoku indeksa za čak 15,6 bodova. Snažniji optimizam zabilježen je i u sektoru usluga, čiji je indeks porastao za 5,4 boda, pokazalo je izvješće EK.

Image
NA PUTU OPORAVKA /

Hrvatsko gospodarstvo palo je najmanje od početka koronakrize – 0,7 posto

Image
NA PUTU OPORAVKA /

Hrvatsko gospodarstvo palo je najmanje od početka koronakrize – 0,7 posto

Ekonomska klima premašila dugoročni prosjek

Raspoloženje u građevinskom sektoru tek je blago poboljšano u odnosu na svibanj, uz rast indeksa za 1,1 bod. Pogoršana su pak očekivanja potrošača, iskazana u padu indeksa za 2,2 boda, a prigušeno je i raspoloženje u industriji, čiji je indeks pao za jedan bod.

Poslovni čelnici signalizirali su pak da planiraju pojačano zapošljavati nove radnike, što se očituje u rastu indeksa EEI u lipnju za 5,3 boda, na 110,8 bodova, pokazalo je izvješće Komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomska klima u EU i eurozoni dosegnula je pak u lipnju najvišu razinu u 21 godinu, uvelike premašivši dugoročni prosjek i pretpandemijsku razinu, utvrdila je Europska komisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porasla očekivanja i u sektoru maloprodaje

ESI je u EU porastao za tri boda, na 111,5 bodova. U eurozoni uvećan je za 3,4 boda, na 111,6 bodova. Najviše je na oba područja ponovno porastao indeks koji iskazuje očekivanja poslovnih čelnika u sektoru usluga, za šest bodova u EU, te za 6,6 bodova u eurozoni.

Snažnije su porasla očekivanja i u sektoru maloprodaje, za 3,8 bodova u EU, te za četiri boda u eurozoni. Pojačani optimizam pokazali su i potrošači, čiji je indeks u EU porastao za 1,5 bodova, te za 1,8 bodova u eurozoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Među poslovnim čelnicima u industriji raspoloženje je tek blago poboljšano, uz rast indeksa za 0,9 odnosno 1,2 boda. Očekivanja u građevinskom sektoru bila su gotovo nepromijenjena u odnosu na svibanj.

Poslodavci su ponovo signalizirali da planiraju pojačano zapošljavati, pa je indeks EEI u EU porastao za 1,2 boda, na 111,5, bodova. U eurozoni uvećan je za 1,6 bodova, dosegnuvši 111,6 bodova, pokazuje izvješće Komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo