BITKA ZA EGZISTENCIJU

VAL NEZADOVOLJSTVA: Ugostitelji diljem Hrvatske zatvaraju na sat vremena, stiglo upozorenje: ‘Tražiti kruha preko pogače nije dobro’

Potaknuti primjerom istarskih kolega, ugostitelji diljem zemlje se spremaju zatvoriti kafiće na sat vremena kako bi od države zatražili smanjenje PDV-a na 10 posto te njegovu potpunu obustavu naplate do 1. ožujka sljedeće godine, nastavak isplate potpore za očuvanje radnih mjesta, ali i pomoć u komunikaciji s bankama u dobivanju kredita

Nakon što su ugostitelji u Istri 10. rujna na sat vremena zatvorili svoje kafiće i restorane u znak nezadovoljstva, sljedećeg tjedna bi to mogli učiniti i njihovi kolege diljem zemlje. Kako bi spasili 60.000 radnih mjesta traže od države smanjenje PDV-a na 10 posto te njegovu potpunu obustavu naplate do 1. ožujka sljedeće godine, nastavak isplate potpore za očuvanje radnih mjesta, ali i pomoć u komunikaciji s bankama u dobivanju kredita.

“I mi bismo možda smanjili cijene u kafiću, pa da ljudima budemo pristupačniji, ali jednostavno ne ide. Ako je PDV toliki, ne možemo ni mi ne znam koliko spuštati cijene”, rekla je za RTL Perina Lekaj, vlasnica jednog zadarskog kafića, dok njezin kolega, vlasnik konobe Srđan Čuklin, podržava ovu prosvjednu akciju: “Apsolutno da ću podržati kolege i da bismo svi trebali odraditi taj sat vremena čisto da se ukaže na neke stvari koje bi trebale pomoći da nekako uspijemo izgurati ovu krizu.”

VIŠE OD 600 UGOSTITELJA ZATVORILO LOKALE NA SAT VREMENA: Traže obustave naplate PDV-a: ‘Prijeti kolaps!’

Kontraproduktivni zahtjevi

No, ni među ugostiteljima nema sloge, pa tako cehovska udruga koja je ispregovarala s Vladom smanjenje PDV-a na smještaj te isporuku i pripremu hrane na 13 posto, ali i druge mjere u koronakrizi, ovakve zahtjeve smatra kontraproduktivnima.

“Ne bi to bilo dobro u ovom trenutku jer smo na neki način dobili da možemo funkcionirati, da možemo opstati. Sigurno sad tražiti kruha preko pogače u ovom trenutku nije dobro. Kad dođu bolja vremena, kad budemo svi normalno i kvalitetno funkcionirali, sigurno da ćemo onda izaći i s tim zahtjevima”, smatra Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije.

Među najugroženijima

U komori smatraju da se i državna blagajna u kriznim vremenima mora odnekud puniti. Oko prosvjeda koji bi se trebao održati sljedećeg tjedna ugostitelji su podijeljeni. Osim njih, koronakriza je najnegativnije utjecala na turistički sektor, ali i prijevoznike.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr