NESTABILNO VRIJEME

VAKULA UPOZORIO NA JOŠ NEPOVOLJNIJE PRILIKE: Česte i obilne oborine, južina, pad tlaka: ‘Promjena napretek. Valja im se prilagoditi’

Od utorka raste vjerojatnost i za nekoliko stabilnijih i sunčanijih dana, ali i ponovno hladnijih, uz temperaturne ‘minuse’

U nastavku će tjedna i početkom novoga vrijeme za većinu biti još nepovoljnije nego prošlih dana, posebice zbog češćih i obilnih oborina te do nedjelje još zamjetnije južine i pada tlaka, zatim novog znatnijeg porasta, ali i pada temperature. Promjena napretek. Valja im se prilagoditi, javlja Zoran Vakula za HRT.

Južina u četvrtak bila je samo uvod u većinom još zamjetniju u nastavku tjedna, kada će na Jadranu i područjima uz njega uglavnom jako, na udare i olujno jugo i južni vjetar, u subotu i jugozapadni, mnogima donositi kojekakve nevolje. Naravno, uz čestu kišu, mjestimice i obilne pljuskove. U hladniju nedjelju i ponedjeljak na sjevernom će Jadranu biti i bure i tramontane, s kojima ponegdje može pasti i malo snijega. Snijeg je do kraja subote gotovo siguran u gorju, a od noći na nedjelju povremeno je vrlo vjerojatan i u nekim nizinama kontinentalne Hrvatske. No, od utorka raste vjerojatnost i za nekoliko stabilnijih i sunčanijih dana, ali i ponovno hladnijih, uz temperaturne “minuse” diljem unutrašnjosti, pa i ponegdje uz more…

U petak još vjetrovitije

Na jugu Hrvatske u petak će puhati uglavnom jako, ponegdje na udare i olujno jugo uz obalu te oštro – južni vjetar prema otvorenome moru, koje osobito navečer može biti i jače valovito. I pritom temperatura zraka iznadprosječno visoka, uz povremenu kišu. I na srednjem Jadranu kao da nije zima nego proljeće – tijekom dana uz promjenjivo i vjetrovito vrijeme temperatura će biti uglavnom od 12 do 16 stupnjeva, a u oblačnijoj i kišovitijoj unutrašnjosti Dalmacije između 7 i 14 °C.

Podjednako će razmjerno visoka temperatura biti i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će prevladavati oblačno, uz povremenu kišu, ponegdje i obilniju, a mnogima bi moglo smetati i većinom jako, mjestimice na udare i olujno jugo te oštro, u gorju i jugozapadnjak.

Upozorenje zbog mjestimičnih olujnih udara jugozapadnog vjetra postoji i u središnjoj Hrvatskoj, osobito uz granicu sa Slovenijom, gdje je i kiša vjerojatnija nego u Sisačko-moslavačkoj i zapadnijim županijama. Temperatura ujutro od 7 do 9 °C, poslijepodne pak oko 15 °C. Iznadprosječno toplo i u istočnim hrvatskim krajevima, gdje će ujutro biti najhladnije, osobito u Posavini, ali manje nego u četvrtak. Danju pretežno suho i barem djelomice sunčano.

Sve manje toplo, uz česte oborine

I sljedećih će dana temperatura na kopnu biti viša od prosječne, ali sve manje. No, oborine će biti češće, i dalje obilnije u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Uz promjenjivo će vrijeme, te ponegdje umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, osim kiše padati i snijeg – u subotu uglavnom u gorju, a u noći na nedjelju i posebice tijekom nedjelje i ponedjeljka i u nekim nizinama.

Na Jadranu česta, gdjegod i obilna kiša, tijekom vikenda još uz većinom jako, na udare mjestimice i olujno jugo i južni vjetar, u u subotu i lebić, za neke poznatiji kao garbin, te još više – kao jugozapadni, a na sjevernom će dijelu od subote navečer biti i bure i tramontane, uz koje je ponegdje moguć i snijeg. Temperatura zraka u padu, ali do nedjelje još za siječanj razmjerno visoka.

 

Povratak na Net.hr