VAKULA UPOZORIO NA JOŠ NEPOVOLJNIJE PRILIKE: / Česte i obilne oborine, južina, pad tlaka: 'Promjena napretek. Valja im se prilagoditi'

Od utorka raste vjerojatnost i za nekoliko stabilnijih i sunčanijih dana, ali i ponovno hladnijih, uz temperaturne 'minuse'

22.1.2021.
9:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U nastavku će tjedna i početkom novoga vrijeme za većinu biti još nepovoljnije nego prošlih dana, posebice zbog češćih i obilnih oborina te do nedjelje još zamjetnije južine i pada tlaka, zatim novog znatnijeg porasta, ali i pada temperature. Promjena napretek. Valja im se prilagoditi, javlja Zoran Vakula za HRT.

Južina u četvrtak bila je samo uvod u većinom još zamjetniju u nastavku tjedna, kada će na Jadranu i područjima uz njega uglavnom jako, na udare i olujno jugo i južni vjetar, u subotu i jugozapadni, mnogima donositi kojekakve nevolje. Naravno, uz čestu kišu, mjestimice i obilne pljuskove. U hladniju nedjelju i ponedjeljak na sjevernom će Jadranu biti i bure i tramontane, s kojima ponegdje može pasti i malo snijega. Snijeg je do kraja subote gotovo siguran u gorju, a od noći na nedjelju povremeno je vrlo vjerojatan i u nekim nizinama kontinentalne Hrvatske. No, od utorka raste vjerojatnost i za nekoliko stabilnijih i sunčanijih dana, ali i ponovno hladnijih, uz temperaturne "minuse" diljem unutrašnjosti, pa i ponegdje uz more...

U petak još vjetrovitije

Na jugu Hrvatske u petak će puhati uglavnom jako, ponegdje na udare i olujno jugo uz obalu te oštro - južni vjetar prema otvorenome moru, koje osobito navečer može biti i jače valovito. I pritom temperatura zraka iznadprosječno visoka, uz povremenu kišu. I na srednjem Jadranu kao da nije zima nego proljeće - tijekom dana uz promjenjivo i vjetrovito vrijeme temperatura će biti uglavnom od 12 do 16 stupnjeva, a u oblačnijoj i kišovitijoj unutrašnjosti Dalmacije između 7 i 14 °C.

Podjednako će razmjerno visoka temperatura biti i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će prevladavati oblačno, uz povremenu kišu, ponegdje i obilniju, a mnogima bi moglo smetati i većinom jako, mjestimice na udare i olujno jugo te oštro, u gorju i jugozapadnjak.

Upozorenje zbog mjestimičnih olujnih udara jugozapadnog vjetra postoji i u središnjoj Hrvatskoj, osobito uz granicu sa Slovenijom, gdje je i kiša vjerojatnija nego u Sisačko-moslavačkoj i zapadnijim županijama. Temperatura ujutro od 7 do 9 °C, poslijepodne pak oko 15 °C. Iznadprosječno toplo i u istočnim hrvatskim krajevima, gdje će ujutro biti najhladnije, osobito u Posavini, ali manje nego u četvrtak. Danju pretežno suho i barem djelomice sunčano.

Sve manje toplo, uz česte oborine

I sljedećih će dana temperatura na kopnu biti viša od prosječne, ali sve manje. No, oborine će biti češće, i dalje obilnije u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Uz promjenjivo će vrijeme, te ponegdje umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, osim kiše padati i snijeg - u subotu uglavnom u gorju, a u noći na nedjelju i posebice tijekom nedjelje i ponedjeljka i u nekim nizinama.

Na Jadranu česta, gdjegod i obilna kiša, tijekom vikenda još uz većinom jako, na udare mjestimice i olujno jugo i južni vjetar, u u subotu i lebić, za neke poznatiji kao garbin, te još više - kao jugozapadni, a na sjevernom će dijelu od subote navečer biti i bure i tramontane, uz koje je ponegdje moguć i snijeg. Temperatura zraka u padu, ali do nedjelje još za siječanj razmjerno visoka.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali