BIT ĆE SVJEŽIJE

VAKULA POTVRDIO NAJAVLJENU PROMJENA VREMENA: Pljuskovi, grmljavina, tuča…; Ipak, u nekim krajevima bi kiša mogla izostati

Danas se očekuje promjena, bit će svježije, a temperature će pasti, no već u drugom dijelu petka, te osobito za vikend bit će ponovno sve više sunčanog vremena i vjetar će oslabiti

Unatoč mjestimičnim pljuskovima koje može pratiti grmljavina, ponegdje i tuča, s promjenom vremena tijekom oblačnijeg četvrtka i prvog dijela petka u većini Hrvatske neće pasti dovoljno potrebne i nekima željene kiše. Štoviše, u mnogim će krajevima, posebice južnijima, kiša i ovaj put izostati, javlja Zoran Vakula za HRT.

No, barem će u većini krajeva osvježiti i temperatura se zraka približiti prosječnim vrijednostima za doba godine, posebice u u kopnenom području i na sjevernom Jadranu. Osim pada temperature osvježenju će pridonijeti često umjeren, na udare i jači sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura, osobito na sjevernom dijelu s olujnim udarima.

Već u drugom dijelu petka, te osobito za vikend slijedi stabilizacija atmosfere, uz ponovno sve više sunčanog vremena i slabljenje vjetra, u unutrašnjosti i porast temperature, koji će se u većini krajeva nastaviti i početkom novoga tjedna, tijekom kojega će povremene kiše biti osobito na sjevernom dijelu Jadrana i u gorju.

Četvrtak – promjena!

U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano uz dosta oblaka, posebno onih koprenastih. U drugom dijelu dana zapuhat će umjeren sjeverac, a najviša dnevna temperatura kao u srijedu uglavnom od 27 do 30 °C. Jutarnja će pak biti oko 15 °C. U središnjoj Hrvatskoj jutarnja temperatura zraka bit će podjednaka kao na istoku, a danju niža – između 24 i 27 °C. Sredinom dana i poslijepodne porast će vjerojatnost za mjestimičnu kišu te pljuskove s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Vjetrovitije nego u srijedu bit će i u gorskom području i na sjevernom Jadranu, gdje će bura, prema kraju dana jačati, posebno podno Velebita. Pritom u gorju oblačnije, mjestimice s kišom i grmljavinom, a na moru većinom suho i sunčano s najvišom temperaturom ponovno oko 30 °C. U Lici i Gorskom kotaru svježije nego u srijedu, uz dnevnu temperatura od 21 do 25 °C.

U Dalmaciji podjednako toplo kao u srijedu, uz umjereno do znatno oblačno vrijeme te mogućnost za poneki pljusak ili malo kiše, uglavnom samo u unutrašnjosti. Puhat će bura, prema kraju dana u jačanju, a sredinom dana i poslijepodne prema jugu uz obalu jugozapadni i zapadni vjetar, prema otvorenome sjeverozapadni. More malo i umjereno valovito. Na jugu Hrvatske i u četvrtak vruće, ali uz dosta oblaka, poglavito visokih, koprenastih. Ujutro te osobito navečer bura, a od sredine dana prolazno jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenom moru sjeverozapadnjak.

Od petka stabilnije

U petak na kopnu umjereno i pretežno oblačno, uglavnom u prvom dijelu dana mjestimice još uz malo kiše te zamjetno svježije nego u četvrtak. U dane vikenda većinom suho te sunčanije uz porast dnevne temperature u nedjelju.

Na Jadranu u petak još bura, ponegdje jaka s olujnim udarima, u subotu će oslabiti. Bit će umjereno oblačno, mjestimice i oblačnije, a osvježenje će biti puno slabije izraženo nego na kopnu, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Povratak na Net.hr