PRIRODA UZVRAĆA UDARAC?

‘SVAKI MJESEC IMAMO NEKI NOVI EKSTREM’: Vakula otkrio što se događa s vremenom u Hrvatskoj i tko je ustvari glavni krivac za to

Nakon obilnih padalina koje su uzrokovale velike poplave na zadarskom području, meteorolog Zoran Vakula rekao je da su se upozorenja za obilne oborine, nevremena i bujice ranije objavljena obistinila.

Jučer i danas su meteorolozi objavili crveno upozorenje za Jadran, a to se i obistinilo pa je samo na zadarskom području palo najviše kiše u posljednjih 30 godina.

U srijedu znatno poboljšanje vremena

‘Posljedica je to zadržavanja i sporog premještanja iznad naših krajeva ove ciklone – područja sniženoga tlaka – vlažnog i nestabilnog zraka. Već sutra će biti malo povoljnije, a znatnija stabilizacija atmosfere dogodit će nam se u srijedu’, rekao je Vakula za Dnevnik HRT-a.

Postavlja se pitanje što se to događa s vremenom. Proteklih su tjedana u svijetu harali uragani, a i kod nas je bilo ekstremnih vremenskih neprilika poput velikog nevremena i tuče u Istri i današnjih poplava u Zadru. Vakula kaže da nije moguće tvrditi da su takvi događaji izravna posljedica klimatskih promjena.

Vakula: ‘Ekstremne vremenske pojave zbog globalnog zatopljenja’

‘Uostalom, i ovakve ciklone kod nas, i uragani u svijetu događali su se i prije. No, ono što je zanimljivo – premda bismo nakon stotinjak godina svakodnevnih mjerenja mogli zaključiti kako smo već doživjeli sve što smo mogli, mi gotovo svaku sezonu, pa čak i svaki mjesec imamo neki novi ekstrem, novi rekord. Vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, te – sve češće i žešće ekstremne vremenske pojave – događaju se baš zbog tog globalnog zatopljenja, klimatskih promjena i varijacija. Valja nam se tomu prilagoditi, i smanjiti svoje djelovanje na svijet koji nas okružuje, kako ne bismo pomislili da nam to priroda uzvraća udarac’, rekao je za HRT Zoran Vakula.

ZASTRAŠUJUĆI PRIZORI NA FLORIDI: Pogledajte kakvu je pustoš iza sebe ostavio razorni uragan Irma

DRAMA U NINU: Evakuirani radnici Cromarisa i Solane Nin, HGSS objavio fotografije spašavanja, proglašeno je izvanredno stanje

[VIDEO, FOTO] ‘STANJE JE APOKALIPTIČNO’: Zadar i okolica izgledaju kao da je prošao uragan, divlja bujica podigla asfalt i skroz urušila cestu prema Ražancu

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr