KAKVO VRIJEME NAS OČEKUJE

VAKULA OTKRIO KAKVA NAS JESEN OČEKUJE: I dalje iznadprosječno toplo, ali uskoro palimo grijanje

Nakon iznadprosječno toplog rujna, prvi listopadski tjedan u mnogim će krajevima, možda čak i svima – biti relativno hladan. Pritom ovaj vikend završava jedno od ove godine rijetko dugačkih razdoblja bez oborine diljem Hrvatske, piše Zoran Vakula za HRT.

Rujan – vrlo topao do normalan

Premda klimatolozi DHMZ-a još provjeravaju sve podatke potrebne za standardni mjesečni izvještaj, već sada se može reći kako će prema ukupnoj količini oborine ovogodišnji rujan dobiti uglavnom ocjene normalan, ponegdje i sušan, kao primjerice na meteorološkim postajama u Gospiću i zagrebačkome Maksimiru, a samo rijetko više od toga – primjerice, vrlo kišan u Gradištu pokraj Županje.

Za razliku od oborina, odstupanja srednje rujanske temperature zraka od prosjeka diljem su Hrvatske bila pozitivna. Barem malo. I to i od službenog klimatološkog razdoblja od 1961. do 1990. godine, a i od 1981.-2010., prema kojem mnogi sve više uspoređivati. Pritom će klimatološke ocjene najvjerojatnije biti od normalan, primjerice na meteorološkim postajama Knin i Split Marjan, te topao, primjerice u Dubrovniku, Zadru, Gospiću i Osijeku, a u Rijeci i osobito Zagreb-Maksimiru čak i vrlo topao, blizu ekstremnog. Uostalom, u Rijeci je ovo bio 8. najtopliji rujan u povijesti mjerenja koja traje 69 godina – od 1948., u Maksimiru 5. od 68 godina, a na Griču 10. – od čak 155 godina!

Siječanj – rujan – ponegdje zamalo ekstreman

Zahvaljujući toj toplini, kao i onoj iz gotovo svih prošlih mjeseci, i srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela godine je pri vrhu popisa najviših, osobito u Maksimiru, gdje je viša bila samo rekordne 2007. godine, u Rijeci još i 2015. Na Zavižanu je temperatura prvih 9 mjeseci bila 5. najviša, kao i na Griču, a na Marjanu 7.

Nastavak iznadprosječno toplih dana

Većina dugoročnih prognoza za listopad, kao i za cijelo posljednje tromjesečje 2016., pa i prvo u 2017. godini, i dalje daje relativno veliku vjerojatnost nastavka niza barem malo iznadprosječno toplih sljedećih mjeseci i tromjesečja. Naravno, povremenog će hladnijeg tjedna, vjerojatno i ne samo jednog – jamačno biti. Već početkom listopada, kada će se u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske pojaviti uvjeti za početak sezone grijanja, a na Jadranu će nevolje nekima prouzročiti i bura i sjeverni vjetar.
Pritom valja istaknuti kako kompjutorski modeli koji izračunavaju višemjesečne prognoze nisu jedinstveni kao prije u prognozama iznadprosječne topline pa su promjene moguće.

Hoće li Zavižan uskoro biti snježan?

Uostalom, i izračuni za kraća razdoblja – za tjedan, dva, ovih su dana relativno nesigurni u jačini zahladnjenja, o čemu ovisi i padanje snijega u najvišim planinama. Zamjetno je veća mogućnost da će ga biti u okolnim zemljama nego na našim vrhuncima. Meteorološka postaja Zavižan 1. listopada 2016. ulazi u 64. godinu postojanja i redovitih mjerenja i motrenja.

Povratak na Net.hr