Prvi dio vikenda na Jadranu vedro, u kopnenim predjelima djelomice sunčano, poneki pljusak očekuje se uglavnom u gorju, a zatim u nedjelju posvuda nestabilnije

Kao i u dosadašnjem dijelu svibnja – i tijekom njegovih posljednjih dana te početkom lipnja na većini Jadrana bit će sunčanije, uz temperaturu zraka oko prosječne za doba godine, a u sjevernim krajevima oblačnije, kišovitije i svježije, prognoza je Zorana Vakule i Krunoslava Mikeca za HRT.

Kiša na kopnu ipak više neće biti ni česta, ni obilna, a i najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom oko 20 °C. Osjećaj svježine pojačat će sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu većinom tramontana i bura, koje će gdjekad biti i jake, s olujnim udarima, osobito od potkraj subote do ponedjeljka.

U drugom dijelu idućeg tjedna znatno se povećava vjerojatnost za stabilnije, sunčanije i diljem Hrvatske toplije vrijeme, koje bi moglo biti uvod u napokon jedan diljem Hrvatske iznadprosječno topli mjesec i sezonu, kakva ovog proljeća nije bila.

O svibnju i ljetu

Sličnih smo primjera imali i nedavno. Primjerice, svibanj 2019. diljem Hrvatske bio je znatno hladniji i kišovitiji od ovogodišnjega – štoviše, među 10 najhladnijih u povijesti mjerenja, a uslijedilo je ljeto koje je bilo među 10 najtoplijih od kada postoje mjerenja. Prognoze za ovo ljeto do sada nisu upućivale na takvu ekstremnost, ali “iznadprosječna toplina ne bi trebala izostati niti ovog ljeta”, zaključio je Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a za HRT.

Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend?

Prvi dio vikenda većinom stabilan i prilično sunčan, jedino u gorju uz poneki pljusak, a zatim od nedjelje posvuda nestabilnije s čestom kišom i pljuskovima, istaknula je u prognozi za vikend RTL-ova prognostičarka Damjana Ćurkov.

Nakon nestabilne noći prijepodne je još malo kiše moguće uglavnom u istočnim predjelima dok će se drugdje razvedravati pa će danju u unutrašnjosti biti djelomice, a na Jadranu i pretežno sunčano. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu umjerena, ponegdje i jaka bura, a zatim većinom umjeren, prema otvorenom moru i jak sjeverozapadnjak. Tijekom dana na kopnu malo svježije, uz obalu podjednako toplo.

Prvi dio vikenda na Jadranu vedro, u kopnenim predjelima djelomice sunčano, poneki pljusak očekuje se uglavnom u gorju, a zatim u nedjelju posvuda nestabilnije s kišom ili pljuskovima. Puhat će većinom slab do umjeren vjetar sa sjevera, na moru od nedjelje i jaka bura. Temperatura se u unutrašnjosti neće previše mijenjati, dok će uz obalu u subotu biti toplo, a onda i tu svježije.

U nedjelju bura

Za nedjelju i početak idućeg tjedna DHMZ predviđa djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano, no ne posve stabilno pa će uz lokalno jači razvoj oblaka biti kiše i pljuskova, češće u unutrašnjosti. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati većinom umjerena, još u nedjelju i jaka bura, te sjeverozapadnjak. Temperatura zraka bez veće promjene.