Iako su prve izlazne ankete u pravilu projekcije koje se još mogu mijenjati tijekom večeri, dosadašnja iskustva govore da su one relativno pouzdano pokazivale distribuciju glasova koju su kasnije potvrđivali i službeni rezultati. Prema onome što su prve izlazne ankete pokazale za gradonačelničke kandidate u četiri najveća grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku - može se govoriti o svojevrsnoj uzlaznoj tendenciji ljevice, odnosno progresivne ljevice.

Zeleno-lijeva koalicija preuzima Zagreb?

Naime, prema rezultatima izlaznih anketa, u zagrebu nakon niza godina vladavine Milana Bandića koji je nakon izlaska iz matičnog SDP-a diskretno koketirao ili otvoreno surađivao i koalirao s HDZ-om, na pomolu je promjena vlasti. Kandidat Zeleno-lijeve koalicije i čelnik političke platforme Možemo! Tomislav Tomašević po prvim projekcijama dobiva gotovo plebiscitarnu podršku - 48,18 posto. Ako se kasnije tijekom večer potvrdi taj rezultat, ispada da je Tomaševiću pobjeda u prvom krugu izmakla za dlaku.

Prema izlaznim anketama, Možemo! ima većinu i u Gradskoj skupštini.

U Splitu kraj ere HDZ-a i Keruma?

U Splitu je kandidat stranke Centar Ivica Puljak u predizbornim anketama bio među kandidatima s izgledima za drugi izborni krug, ali nije vodio u njima. Prema prvim izlaznim anketama, on je u vodstvu s 27,23 posto u odnosu na HDZ-ovog kandidata Vicu Mihanovića s 23,41 posto. Razlika nije velika, ali je pomalo neočekivana i možda naslućuje pomak vlasti u Splitu s desnice ka ljevici.

Rijeka ostaje 'crvena'?

U Rijeci se, nakon tri desetljeća vladavine SDP-a i 20 godina koliko je Vojko Obersnel bio gradonačelnik, očekivalo da će ovoga puta pasti ta najčvršća SDP-ova utvrda. No, prema izlaznim anketama, dosadašnji Obersnelov zamjenik, a sada SDP-ov kandidat za gradonačelnika Marko Filipović u izlaznim anketama dobiva 28,67 posto glasova, čak 12 posto više od drugoplasiranog, nezavisnog Davora Štimca koji je također pozicioniran više lijevo.

Osijek se opet okreće desnici

U ovoj konstelaciji, od četiri najveća grada jedino će Osijek, ako je suditi po prvim izlaznim (ali i onim predizbornim) po prvi puta dospjeti u ruke HDZ-a, jer kandidat te stranke Ivan Radić dobiva čak 39,89 posto glasova, dok je prvi iza njega kandidat Domovinskog pokreta Berislav Mlinarević s 19,55 posto. Dakle, Osijek bi nakon dva mandata šarolike koalicije lijevog centra sada trebao skrenuti udesno.