NAKON DIZANJA PDV-a

VLADA IZLAZI U SUSRET UGOSTITELJIMA I PODUZETNICIMA: Donijeli nekoliko izmjena zakona

Vlada je na sjednici donijela nekoliko izmjena zakona. Na dnevnom redu su izmjene Zakona o policiji, izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika te još nekoliko stavki.

Izmjenama Zakona o policiji koje su na dnevnom redu sjednice Vlade ponovno se, radi racionalizacije troškova i potrebnih financijskih ušteda, predlaže odgoda primjene odredbi o isplati otpremnina policajcima koji odlaze mirovinu. Primjena tih odredbi odgađa se od kada je zakon i stupio na snagu, odnosno od 31. ožujka 2011. Na dnevnom su redu i izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kojima Banski dvori predlažu ukidanje odredbe kojom su propisana prava na dodatak na plaću dužnosnicima raspoređenim za zamjenike predsjednika sudova, odnosno zamjenike čelnika drugih pravosudnih tijela ili suce koji obavljaju poslove predsjednika odjela odnosno voditelja odjela.

Zakon važan za zaštitu potrošača

Vlada je usvojila nacrt prijedloga zakona u alternativnom rješavanju potrošačkih sporova, s Nacrtom prijedloga zakona. Ministrica gospodarstva Martina Dalić kazala je kako je zakon važan za zaštitu potrošača.

‘Ovim se zakonom regulira jednostavno i učinkovito izvansudsko rješavanje sporova koje potrošači imaju s trgovcima. Utvrđuju se tijela za alternativno rješavanje potrošačkih sporova te kako će ona raditi. Tijela su dužna biti dostupna potrošačima, osigurati transparentnost postupanja koja trebaju biti dostupna i online. Potrošači će dakle moći uložiti prigovor online i na taj način će se moći i rješavati’, rekla je Dalić.

Pomoć za ugostitelje

Nakon što im je podigla PDV s 13 na 25 posto, Vlada izlazi u susret ugostiteljima. Oni će, naime, dok čekaju rješenje o legalizaciji, moći raditi u svojim lokalima sve do 31. prosinca 2020. godine umjesto do kraja ove godine.

‘Pozitivna je to vijest za ugostitelje i pripremu sezone 2017. godine’, rekao je Plenković, dok je ministar turizma Gari Capelli objasnio kako Vlada produžuje rok privremenih rješenja za ugostiteljske djelatnosti u objektima za koje se provodi legalizacija do 31. prosinca 2020. godine. I oni koji do sada nisu imali privremena rješenja mogu ih zatražiti.

Usvojene su i izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Tim izmjenama predlaže se ukidanje odredbe kojom su propisana prava na dodatak na plaću dužnosnicima raspoređenim za zamjenike predsjednika sudova, odnosno zamjenike čelnika drugih pravosudnih tijela ili suce koji obavljaju poslove predsjednika odjela odnosno voditelja odjela.

Rasterećivanje poduzetnika

Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o računovodstvu, a najvažnija je novina ukidanje obveze primjene jedinstvenog okvirnog kontnog plana (JOKP), što će troškovno rasteretiti poduzetnike.

Rok za predaju financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe te rok za predaju poreza na dobit za poduzetnike čija je poslovna godina jednaka kalendarskoj godini i dalje bi ostala 30. travnja.

Finu bi se, po novom prijedlogu, ovlastilo da napravi popis poduzetnika koji ne ispunjavaju obvezu i ne predaju propisanu dokumentaciju za javnu objavu te da protiv njih pokrene prekršajne postupke.

Vlada je, među ostalim, predložila i izmjenu definicija subjekata od javnog interesa, na način da se obrišu veliki poduzetnici koji nisu financijske institucije ili im vrijednosni papiri ne kotiraju na burzi. Time bi se broj subjekata od javnog interesa smanjio s oko 545 na otprlilike 310, piše N1.

Predloženim se zakonskim izmjenama preuzima i pravna stečevina EU-a, odnosno direktiva o nefinancijskim informacijama, prema kojoj bi obveznici izrade nefinancijskog izvješća bili veliki poduzetnici koji su subjekti od javnog interesa i koji na datum bilance prelaze kriterij prosječnog broja od 500 zaposlenih tijekom financijske godine.

Riječ je o  izvješću koje obuhvaća područja okolišnih pitanja, socijalnih i kadrovskih pitanja te pitanja u vezi ljudskih prava te borbe protiv mita i korupcije.

Poduzetnici će imati obvezu izraditi nefinancijsko izvješće za financijsku godinu koja počinje 1. siječnja 2017. godine ili tijekom kalendarske godine 2017.

Izmjene Zakona o nabavi i registraciji oružja građana

Donijete su i novine u prijedlogu Zakona o nabavi i registraciji oružja građana.

Tako će se kod osobe koja već oružani list provjeravati je li osoba u kaznenoj evidenciji, ali se neće opet ići i u terensku provjeru. Također, ispitat će se ima li osoba dodatni razlog za nabavku oružja.

Izmjene Zakona o policiji

Usvojen je i prijedlog izmjena Zakona o policiji kojima se predlaže odgoda primjene odredbi o isplati otpremnina policajcima koji odlaze u mirovinu do 1. siječnja 2019.

Prema važećim propisima, policajci koji odlaze u mirovinu dobivaju 9900 kuna, odnosno tri poračunske osnovice dok bi inače dobivali 32.000 kuna. S obzirom na to da je broj policajaca koji odlaze u mirovinu značajan, ministar Orepić pojasnio je da ministarstvo nema osigurana ta sredstva.

Povratak na Net.hr