PROSVJED PODUZETNIKA NA MARKOVU TRGU: / 'Dobili smo jasna obećanja, držat ćemo ih za riječ. A ako nam ne daju raditi, neka onda pomognu''

Udruga Glas poduzetnika Vladi je uputila zahtjeve za moratorij na kredite i leasinge, nastavak HZZ-ovih mjera za očuvanje radnih mjesta, nastavak HAMAG-ovih COVID-19 zajmova,

21.5.2020.
13:05
Patrik Macek/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U 13 sati na Markovu trgu u Zagrebu, ispred Banskih dvora, počeo je prosvjed Udruge Glas poduzetnika (UGP) na kojem od Vlade traže ispunjenje pet zahtjeva. Riječ je o zahtjevu za moratorij na kredite i leasinge, nastavku HZZ-ovih mjera za očuvanje radnih mjesta, nastavku HAMAG-ovih COVID-19 zajmova, žurno otvaranje event industrije te iznošenje plana za turističku sezonu.

'Ne smije biti isplativije ostati doma nego raditi'

Iz Udruge Glas poduzetnika Vladi poručili su da se ne skriva iza predstojećih izbora i ozbiljno shvati 750.000 ljudi koji čine zaposlenike u privatnom sektoru, u mikro, malim i srednjim tvrtkama, kao i obrtima. U suprotnom bi, upozoravaju, u rujnu moglo biti više od 350.000 nezaposlenih.

"Dosta nam je parafiskalnih nameta i nebuloznih poreza... Manja lokalna uprava i samouprava, što je tu problem? Inspektorat treba biti savjetodavno tijelo, a ne represivno. Ne smije biti isplativije ostati doma i ne raditi ništa nego raditi....", neke su od poruka koje su se čule odmah na početku prosvjeda, javlja N1.

'Počeli su nas shvaćati ozbiljno'

"Ja premijera više neću zvati, zvat ću budućeg premijera. Želimo reći da ovo raspuštanje Sabora nije bilo u pravom trenutku. Nemate s kim pričati sad o ozbiljnim, dugoročnim mjerama, možemo samo gasiti vatru. Prvi put su nas počeli shvaćati ozbiljno, danas smo razgovarali s trima ministarstvima", rekao je predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.

Naglasio je da će do 27. svibnja biti poznato koliki će dio sredstava od europskih mjera dobiti Hrvatska.

Predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa, Davor Huić, poručio je da treba smanjiti poreze i reformirati javnu upravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ne smije nam se dogoditi da šest godina budemo u recesiji. Trebat će hrabrosti. Na izborima izaberite one koji će raditi za vaše interese", rekao je Huić.

'Danas smo dobili jasna obećanja'

Jutros, prije prosvjeda, ministar turizma Gari Cappelli sastao se s predstavnicima Udruge Glas poduzetnika i povremenih prijevoznika. Nakon sastanka s obje strane se čulo da je postignuta suglasnost oko važnih pitanja.

"Danas smo dobili jasna obećanja, držat ćemo ih za riječ. Ne znam bi li se sastanak dogodio da nismo rekli da je dosta i da dolazimo na Markov trg", rekao je Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika.

"Država nam je onemogućila da radimo i stoga od nje očekujemo da nam financijski pomogne. Ne možemo čekati dva mjeseca do konstituiranja novog Sabora i Vlade nego već idući tjedan od ministara turizma, financija te prometa očekujemo konkretne odgovore koliko će novca za Hrvatsku biti namijenjeno od 500 milijardi eura koliko je Europska unija predvidjela za pomoć poduzetnicima pogođenima koronakrizom", poručio je Bujas.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali