'BIO JE BRZ I IZNENADAN'

[VIDEO] MUP OBJAVIO SNIMKU NAPADA NA MARKOV TRG: ‘Ispucao je streljivo i nakon reakcije policajca u pokretu je zamijenio okvir i opet zapucao’

U Ravnateljstvu policije danas poslijepodne održana je konferenciju za novinare oko krim-istraživanja napada na Markovu trgu u ponedjeljak ujutro. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da taj napad ima elemenata oji ukazuju na “modalitet terorističkog čina’

Na konferenciji za novinare govorili su glavni ravnatelj policije Nikola Milina i županijski državni odvjetnik Jurica Ilić, a vezano uz napad na Markovom trgu kojeg je počinio 22-godišnji Danijel Bezuk. Policija taj napad klasificira kao višestruki pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma. Na početku konferencije za novinare puštena je snimka napada Danijela Bezuka na zgradu Vlade.

Inače, danas je policija u Zagrebu i Sisku uhitila dvojicu muškaraca zbog prijetnji premijeru Andreju Plenkoviću.

ANDREJ PLENKOVIĆ DOBIO PISMO S BIJELIM PRAHOM U KOJEM MU SE PRIJETI SMRĆU! Otkriveno i što je pisalo u poruci

‘Ima elemenata koji ukazuju na teroristički čin’

“Itekako ima elemenata koji ukazuju na teoristički modalitet počinjenja tog kaznenog djela”, kazao je Milina na konferenciji za novinare.

“S obzirom na razne špekulacije, prezentiramo dio činjeničnog stanja da se vidi što se dogodilo. Od prvog saznanja policija provodi opsežno krim-istraživanje u kojem je proveden velik broj mjera i radnji. Prema rezultatima dosad provedenih radnji, potvrđeno je da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policijskih službenika koji su bili na osiguranju zgrade Vlade i Sabora”, istaknuo je glavni ravnatelj policije.

Milina je kazao da je danas policija privela jednu osobu na području PU sisačko-moslavačke PU koja se dovodi u vezu s događajima na Markovom trgu. Privedeni je u pritvoru i ispitat će ga općinski državni odvjetnik u Sisku.

“Nakon tog događaja, od 12. do 16 listopada, policija je imala čak 83 slučaja dragovoljnog predaja oružja. Ukupno smo pronašli 12 automatskih pušaka, 4 poluautomatske puške, 16 pištolja, 53 ručne bombe…”, nabrojao je Milina.

SPADA LI NAPAD KOJI JE JUČER IZVEO BEZUK U TERORIZAM: Evo što kažu stručnjaci nakon rafalne paljbe na Markovom trgu

privođenje muškarca (63) osumnjičenog za prijetnje premijeru Plenkoviću (foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL)

‘Ne može se isključiti da je htio ući u zgradu Vlade’

Milina je potom detaljno opisao što je, prema rekonstrukciji istrage i na temelju snimke, napadač Bezuk radio na Markovu trgu u ponedjeljak ujutro.

“Napadač je, kao što se vidi iz snimke, ispucao određenu količinu streljiva i imao je reakciju nakon što je vidio. Vratio se bočno i tamo je u pokretu išao zamijeniti okvir i još je dodatno ispalio jedan dio streljiva. Nakon reakcije policijskog službenika on odustaje. Znači, odbijen je daljnji napad. Policija je dosta detaljno, ne mogu reći potpuno, ali vrlo detaljno utvrdila njegovu trasu kretanja. Još se mora niz informacija provjeriti… Ali, vidi se da je sam njegov dolazak bio neočekivan i da je napad bio vrlo brz i iznenadan”, kazao je Milina.

Nije mogao potvrditi kako je Bezuk došao do Markova trga, ali policija je, kaže, dosta dobro utvrdila njegovu trasu kretanja.

“Ne mogu zasad potvrditi, ali ni isključiti da je htio ući u zgradu Vlade”, dodao je Milina naglasivši da su to indicije.

BEZUK JE ISPALIO CIJELI SPREMNIK: Ranjeni policajac potpuno je nesvjesno krenuo prema uglu ulice, a drugi je uzvratio

Još se ne zna točan motiv napadača

Što se tiče motiva napada, Milina kaže da policija zasad o tome ne može točno govoriti. Ponovio je da modalitet počinjena ovog kaznenog djela ima teroristička obilježja”, ali da zasad nije službeno kvalificirano kao kazneno djelo protiv čovječnosti.

“Još trebamo vidjeti rezultate krim-istraživanja”, dodao je.

Također, Milina je potvrdio da je Bezuk imao dugo vatreno oružje, ali nije govorio o tipu i vrsti oružja. Rekao je da je napadač imao i kratko vatreno oružje. Na pitanje zašto je policija danas pustila snimku napada, Milina je kazao da se, među ostalim, javnosti htjelo pokazati da to nije bio napad samo na jednog policajca.

Na pitanje novinara je li dosita utvrđeno kako je Bezuk na internetu pretraživao podatke o zgradi Vlade i kretanju premijera Plenkovića, Milina je kazao da “te informacije ne odgovaraju u potpunosti činjenicama do kojih je policija došla”.

“Nisam osoba koja će govoriti detalje. Za sve te špekulacije ja jedino mogu potvrditi da nisu činjenični potpuno točne”, kazao je.

BEZUK JE PUCAO NA JOŠ 2 POLICAJCA: Ravnatelj policije demantirao i jednu informaciju koja kruži od jutra: ‘Pronašli smo oružje’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr