BURAN DAN U PARLAMENTU?

UŽIVO, ZASTUPNICI REŠETAJU MARIĆA ZBOG POREZNE REFORME: ‘Uzimate građanima, a onda još tvrdite da je to bolje za njih!’

Zastupnici u Hrvatskom saboru raspravljaju o ‘paketu’ porezih zakona koji bi, nakon dva saborska čitanja, trebali rezultirati cjelovitom poreznom reformom. Porezna bi reforma na snagu trebala stupiti s prvim danom 2017. godine.

Sjednica Sabora tek je počela dopunom dnevnog reda, a stanku je već tražio Milorad Batinić u ime Kluba zastupnika HNS-a kako bi se konzultirali o izmjenama zakona o poreznoj reformi.

Predsjednik Sabora Božo Petrov izvijestio je kako je je na sjednici proširenog saborskog Predsjedništva, održanoj tijekom saborske stanke, dogovoreno da će rasprava o 15 poreznih zakona biti objedinjena i trajat će tri dana, čime će završiti konstituirajuća sjednica, a za iduću srijedu najavio je novu saborsku sjednicu.

Sjednicu možete uživo pratiti OVDJE.


NOVO 15:04 Nakon stanke, saborska je sjednica nastavljena replikama na izlaganje Branka Hrga.

13:30 – Potpredsjednik Sabora Željko Reiner odredio je stanku koja će trajati do 15 sati. Reiner je istaknuo kako se jako velik broj zastupnika prijavio za replike te izrazio nadu da će se broj zastupnika koji žele replicirati poslijepodne malo smanjiti.


12:40 ‘Čežnja za replikama se ne smanjuje’, rekao je potpredsjednik Sabora Reiner. 15-ak zastupnika se prijavilo za repliku.


12:38 – SDP-ov Nenad Stazić kritizirao je Marićevu poreznu reformu, rekavši da ona nije dobra za građane.

‘U tome vidim određeni cinizam. Ukidate nultu stopu za kupnju prve nekretnine i tvrdite da je to bolje. Objasnite kako je to bolje kad će plaćati četiri posto više za kupnju prve nekretnine. Povećavate PDV za ugostitelje, a oni će povećati cijene. Što me briga za strane goste za koje tvrdite da im nismo skupi, zanimaju me domaći gosti’, rekao je Stazić.

Marić mu je odgovorio da nikada nije rekao da je to dobro za mlade, već da se reformom uravnotežuje prodaja nekretnina.


12:21 Potpredsjednik Sabora Željko Reiner nakon replika je otvorio raspravu. Branko Hrg u ime Kluba zastupnika HSS-HDS-a pozdravio je smanjenje PDV-a u sektoru poljoprivredne proizvodnje.

‘Nikako ne želim narušavati ukupnost reforme ovih poreznih zakona, ali trebalo bi ih dodatno razmotriti’, rekao je Hrg.


12:06 – Mostov Miroslav Šimić rekao je da podržava namjeru Vlade da u konačnici pomogne građanima, no želi znati procjenu efekta i kolika je mogućnost utjecaja i kontrole u ponašanju banaka.

‘Bojimo se da će banke otpisivati one dugove za koje znaju da su nenaplativi, dok će teret nad građanima i dalje ostati. Na koji način država tu misli utjecati?’, upitao je Šimić.

12:01 – Zastupnik SDP-a Branko Grčić rekao je bi Marićevu reformu mogao opisati kao reformu koja ipak preferira banke i korporacije, mali dio plaćenijih zaposlenih građana i vrlo mali dio umirovljenika s najvišim mirovinama koji će malo profitirati od ove reforme i ponovno upitao Marića koliko je reforma vezana za pogodovanje bamkama nakon slučaja sa švicarskim francima.

11:52 – Ministar Marić rekao je da će se kroz subvencioniranje kamata za kupnju prve nekretnine pomoći mladim obiteljima, a detalje o tome će pojasniti ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

Marić na kritike odgovara riječima da će sav teret snositi državni proračun.

11:24 – IDS-ov Giovanni Sponza kaže da se Marićevom reformom zakida turizam.

‘Ovom mjerom odustaje se od strategije razvoja turizma. Direktno se utječe na zaostatak razvoja kontinentalnog turizma. Podizanjem stope PDV-a u ugostiteljstvu negativno će se utjecati na zapošljavanje, posebno mladih. Puna su nam usta da učinimo sve da mladi ne odu iz zemlje, a ovom mjerom se čini upravo suprotno. Gospodine ministre, nudim win-win rješenje: da stopa ostane na istoj razini, a da se Vlada RH obveže da donese Zakon o turističkom zemljištu čime bi se pokrenule investicije i otvorila nova radna mjesta’, rekao je Sponza.

giovanni-sponza-ids

Marić kaže da ni u kojem slučaju Vlada ne negira ulogu i značaj turizma.

11:21 Branimir Bunjac iz Živog zida nazvao je Marićevu poreznu reformu velikom obmanom i dodao da ona ide u korist banaka, a na teret poreznih obveznika.

‘Vi ste se s bankama dogovorili da im kompenzirate gubitke na mom radu i na radu svih poreznih obveznika u RH’, rekao je Bunjac.

Marić mu je odgovorio da osim što banke trajno brišu potraživanja, i građanima se trajno brišu dugovanja prema kreditnim institucijama.

‘Govorimo o jednokratnoj mjeri, ali o konačnom otpisu, kako bankama tako i građanima i poduzetnicima’, dodaje Marić.

11:16 – Saborski zastupnik Željko Jovanović kaže da ovo nije cjelovita porezna reforma već je namjenjena pomoći onima kojima je pomoć najmanje potrebna u Hrvatskoj, a to su bogati.

željko jovanović

‘Vi ignorirate industrijsku startegiju i strategiju turizma, što je neoprostivo. Iz ove porezne reforme neće proizaći nešto dobro. Vaša obećanja nisu potkrijepljena čvrstim dokazima. Potičete demografiju a drugi put ste ukinuli 1000 eura za novorođenčad. Od ove reforme umirovljenici nemaju ništa, mladima ukidate olakšice na prvu nekretninu…Ukidanje poreznog USKOK-a je podilaženje donatorima HDZ-a’, kaže Jovanović.

Odgovorio mu je Marić rekavši da je ovo najveća izmjena od sredine 90-ih godina.

‘Ideja je bila u okviru poreznog rasterećenja sve raspodijeliti na što je moguće veći dio građana. Što se tiče poreznog USKOK-a, nikad nije bilo namjera nikakva o ukidanju – dapače, u hijerarhijskoj strukturi on raste,a po potrebi ćemo ga organizacijski i kadrovski ojačavati’, rekao je Marić.

11:15 – Zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić replicirao je Mariću. Osvrnuo se na PDV na dječje sjedalice.

ivan vilibor sinčić

‘Hoće li prodavač sebi uzeti razliku? Nije li bolje ići prema nekom povratu poreza da građani zaista osjete razliku? Na ovaj način, to kao demografska mjera je pod velikim upitnikom’, rekao je Sinčić.


11:11 – ‘Promatrano iz perspektive 2017. godine, govorimo o neto efektu od dvije milijarde kuna. Efekt za građane i poduzetnike je i veći, oko dva i pol milijarde kuna, kada je riječ o njihovom rasterećenju. Uzeli smo u obzir iskustva drugih zemalja i međunarodnih institucija. Ovim prijedlogom dižemo dugoročno stopu hrvatskog gospodarstva, a to govorim za svaku sljedeću godinu, a ne samo za 2017. Trebamo stope rasta od najmanje tri posto i više. Za 2017. efekti ovih mjera su procjenjeni između milijardu i pol do dvije milijarde kuna, između 6,5 i 11 tisuća novih rasnih mjesta’, zaključio je ministar Marić.

11:02 – Ministar financija Zdravko Marić i dalje iznosi prijedloge izmjena poreznih zakona.

PRED ZASTUPNICIMA DANAS PAKET POREZNIH ZAKONA: Hoće li doći do cjelovite porezne reforme?

11:00 – Prijedlozi Zakona o porezu na dohodak i izmjeni Zakona o doprinosima, koji su sastavni dio opširne porezne reforme, dobili su danas potporu saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, no oporbeni članovi ostali su rezervirani prema argumentaciji kojom je Vlada popratila prijedloge ustvrdivši kako će građani s nižim primanjima loše proći, tj. dobit će “kikiriki”.

Rješenja ponuđena kroz predloženi Zakon o dohotku neće, kako tvrdi Vlada, zaustaviti odljev mladih i visokoobrazovanih kadrova, ocijenio je Silvano Hrelja (HSU), referirajući se na prijedlog da se stopa poreza na dohodak smanji s 25 na 24 posto, te sa 40 na 36 posto, uz povećanje osobnog odbitka, koji bi bio ujednačen za sve porezne obveznike i iznosio bi 3800 kuna.

SILVANO HRELJA

To će pogodovati samo onima s najvećim plaćama, uostalom koliko mladih radi za plaće više od 10.000 kuna, kaže Hrelja sa čijom se ocjenom suglasio i Mirando Mrsić (SDP) koji dodaje da plaće neće narasti do te mjere da će motivirati ljude na ostanak.

Mirando Mrsić
Mirando MrsićFoto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Oba zastupnika smatraju da zaposlenici s nižim primanjima ponuđenim izmjenama neće osjetiti gotovo nikakve učinke. “Dobit će ‘kikiriki’, odnosno 50 do 60 kuna više”, ustvrdio je Hrelja.

Mrsić Vladi poručuje da je neprimjereno to što nema javne rasprave o tako ozbiljnoj stvari kao što je porezna reforma, te da je Vlada već trebala početi pregovore sa socijalnim partnerima oko minimalne plaće.

To je značajan instrument zaštite radnika od siromaštva, kaže SDP-ov zastupnik i dodaje kako je teško ocjenjivati učinke predloženih zakona ako se ne zna visina minimalne plaće.

O dva predložena zakona i cijelom paketu porezne reforme u utorak će plenarno raspravljati Hrvatski sabor.


10.42 – Ministar financija Zdravko Marić saborskim zastupnicima predstavlja paket poreznih zakona. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o PDV-u prvi je kojeg je Marić predstavio i rekao što sve ulazi u stopu smanjenja PDV-a sa 25 na 13 posto. Marić kaže da se ključne primjedbe na hrvatski porezni zakon tiču skupog poreznog sustava koji otežava rad porezne administracije, a onda i građana. Identificirana je jako visoka razina porezne nestabilnosti i prečeste promjene poreznih zakona i propisa. To su glavni razlozi za sveobuhvatnu reformu poreznog sustava, kaže Marić.

‘Od samog početka jasni su osnovni ciljevi porezne reforme: to je prije svega porezno rasterećenje poduzetnika i građana zbog dizanja konkurentnosti. Izgradnja socijalno pravednijeg poreznog sustava i državnog poretka’, rekao je ministar Marić i dodao je da je cilj pružanje veće pravne sigurnosti poreznim obveznicima.

10.39  Sabor nastavlja sjednicu raspravom o paketu poreznih zakona.  Porezni zakoni ući će u objedinjenu raspravu.

 

 


10:30  Nastavljena je sjednica Sabora.

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor izvijestio je o zasjedanju Odbora koji je raspravio prijedlog o imenovanju Martine Dalić za obavljanje dužnosti ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta te Goranu Mariću kao novom ministru državne imovine. Radi se o promjeni imena ministarstva.

Zastupnici su glasovali.

S 80 glasova za, 12 suzdržanih i 19 protiv iskazano je povjerenje Martini Dalić za obavljanje dužnosti ministrice gospodarstva poduzetništva i obrta.

S 83 glasova za, 17 suzdržanih i 12 protiv iskazano je povjerenje Goranu Mariću za obavljanje dužnosti ministra državne imovine.

Ministri su već dali prisegu kao članovi Vlade. Predsjednik Sabora Božo Petrov im je čestitao na iskazanom povjerenju.

Povratak na Net.hr