PRESICA ŠEFOVA HDZ-A I MOSTA

PLENKOVIĆ: ‘HDZ i Most postigli su dogovor o ustroju i sastavu nove hrvatske Vlade! Na Pantovčak dolazim sa 90 potpisa’

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i čelnik Mosta Božo Petrov potvrdili su u zajedničkoj izjavi da je postignut dogovor o svim važnim pitanjima rada njihove buduće zajedničke Vlade za koju očekuju da će imati stabilnu potporu parlamentarne većine.

ŠTO TOČNO SADRŽI DOGOVOR HDZ-A I MOSTA: Hoće li ovako izgledati nova hrvatska Vlada?

Nakon šest krugova pregovora Most i HDZ uspjeli su dogovoriti uvjete pod kojima će sastaviti novu hrvatsku Vladu. Jedna od odluka je rotirajući mandat za Hrvatski sabor kojim će prve dvije godine predsjedati čelnik Mosta, Božo Petrov, dok će druge dvije godine Saborom predsjedati osoba iz redova HDZ-a.

‘Nakon temeljitih razgovora i pregovora postigli smo dogovor o važnim pitanjima, od sedam jamstava Mosta, o sastavu Vlade, broja portfelja, do rada na programu Vlade na kojem će nastaviti raditi stručnjaci. Dogovorili smo ustroj Vlade. Očekujem stabilnu Vladu i učinkovit rad u četiri godine koje su pred nama. Zahvaljujem Petrovu i svim njegovim suradnicima koji su radili na sporazumu’, poručio je Plenković.

‘Vodili smo vrlo temeljite, angažirane, partnerske i prijateljske razgovore u proteklim danima i jučer smo postigli dogovor oko svih bitnih pitanja koji su bili na dnevnom redu, počevši najprije od sedam točaka koje je Most vrlo jasno artikulirao i prije izbora, potom o radu na programu zajedničke vlade HDZ-a i Mosta uz potporu nacionalnih manjina, na kojem će naši stručnjaci u smislu detaljne finalizacije raditi i sljedećih nekoliko dana te jučer oko ustroja i sastava vlade u smislu broja portfelja koji će biti u nadležnosti našeg partnera kao i o rotirajućoj koncepciji na čelu Hrvatskog sabora’, rekao je Plenković novinarima.

Taj dogovoreni ‘rotirajući’ model Plenković smatra europskim rješenjem poznatim u praksi Europskog parlamenta. “U prve dvije godine mandata idućeg saziva Hrvatskog sabora predsjednik će biti gospodin Petrov kao čelnik Mosta, a druge dvije godine pripast će predstavniku HDZ-a”, rekao je Plenković. Ta će rješenja, izvijestio je, i danas predstaviti na HDZ-ovim stranačkim tijelima.

“Mislim da je riječ o dogovoru, kompromisu, naravno, kao što je to uvijek u pregovorima, koji najbolje odražava jasno izraženu volju birača, potvrđuje naše svjetonazorske i programske bliskosti i ja očekujem stabilnu parlamentarnu većinu, stabilnu vladu i učinkovit rad u četiri godine koje su pred nama”, rekao je šef HDZ-a koji je postignuti dogovor nazvao “kvalitetnim” i “konkretnim”.

Mostu će pripasti četiri ministarstva; ministarstvo uprave, pravosuđa i zaštite prirode kojem će se pripojiti i energetika i mjesto potpredsjednika Vlade.

‘Ono što sam rekao na počeku ideja je da buduću Vladu sastave članovi HDZ-a i Mosta, vrlo precizno samo dogovorili da će Most imati jednog potpredsjednika Vlade koji će u ovom slučaju biti ministar uprave’, kazao je Plenković te dodao, što se tiče broja potpisa, HDZ računa na Mostovih 15 potpisa.

‘Imamo 90 potpisa, a možda još netko pristupi do ponedjeljka’, rekao je Plenković te dodao kako uz potpise Mosta ima više nego dovoljno da u ponedjeljak od predsjednice dobije mandat za sastavljanje Vlade.

Petrov zadovoljan

Za čelnika Mosta Božu Petrova dogovor između HDZ-a i Mosta je “svojevrsni kompromis” u kojem, kaže, vjeruje da je svima podjednako dobro i podjednako loše. Čestitao je HDZ-u i negovom predsjedniku jer su, kaže, prepoznali sedam jamstava koje je Most tražio, a o kojima su detaljno i konstruktivno raspravljali.

‘Nadamo se da ćemo opravdati povjerenje građana. Napravljen je dogovor, svojevrsni kompromis u kojem je svima podjednako dobro i podjednako loše. Posljednja tri tjedna, zbog načina na koji su vođeni pregovori, vidimo da možemo vjerovati da će ovo biti jedna stabilna Vlada i da na ovom nećemo stati. Zahvaljujem HDZ-u što je prepoznao naših sedam jamstava koji pokazuju smjer u kojem će ići ova Vlada. Vjerujem da će se sve što smo dogovorili na kraju i provesti. Drago nam je što će Most participirati u izvršnoj vlasti. Nastavit ćemo raditi u zadanom smjeru koji smo odredili i prije prošlih izbora’, poručio je Božo Petrov.

Upitan zbog čega je inzistirao na mjestu predsjednika Sabora, Božo Petrov je kazao kako je nužno da sve tri najvažnije funkcije ne pripadaju samo jednoj političkoj stranci.

‘To je dobro za demokraciju. Ne radi se o nikakvoj kontroli, mi želimo biti jedni od onih koji će utjecati da se promjene dogode. Vjerujem da bi i HDZ i Most željeli imati još više odgovornosti, no volja birača je bila kakva je bila. Postigli smo fer i korektan dogovor za jednu i za drugu stranu. Htjeli smo da na kraju predsjednik Sabora bude jedan od članova Mosta jer želimo graditi povjerenje i da se nastavi sve ono što smo u početku dogovarali’, poručio je Petrov te dodao da je ovo ‘početak jedne kvalitetne suradnje’.

Tko je Mostov potpredsjednik?

O tome tko će biti Mostov potpredsjednik vlade još nije odlučeno a, kaže, odlučit će Nacionalno vijeće Mosta.

Petrov je negirao da Most preko funkcije predsjednika Sabora želi provoditi kontrolu. “Ne radi se ni o kakvoj kontroli. Nadam se da je to vrijeme iza nas, da je ono što se događalo između dva partnera u prošloj vladi završilo. Nije to samo stvar kontrole, nego mi želimo biti oni koji žele da se promjene dogode, i samim time što je predsjednik Sabora onaj koji stavlja točke na dnevni red i sudjeluje u procesu donošenja odluka je onaj čimbenik koji dodatno potiče da se događaju reforme za koje smo se borili svi u Mostu”, pojasnio je.

O ukupnom broju ministarstava

Plenković, na pitanje novinara, nije konkretno odgovorio tko će biti HDZ-ov predsjednik Sabora.

“S obzirom da je to za dvije godine, mislim da se možemo malo strpiti. Vidjet ćete uostalom u političkom radu Sabora tko su naši kandidati, imamo ih nekoliko i tko god da bude, ovu će funkciju obavljati časno”, rekao je.

Postignuti dogovor će, kako je rekao Plenković, konkretizirati preciziranjem svih onih točaka koje su teme razgovora, a koje je Most predložio, a imat će, kaže, i program Vlade koji će reflektirati program HDZ-a te određene aspekte programa Mosta.

O tome hoće li biti još prekrajanja u Vladi i ukupan broj ministarstava Plenković je rekao da će biti još određenih modifikacija.

Povratak na Net.hr