MILOSRĐE S PANTOVČAKA

UZELA STVARI U SVOJE RUKE: Predsjednica pomilovala petoricu osuđenika bez razgovora sa ‘Šeksovom komisijom’

Uoči Božića predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala je pet osoba koje su joj se obratile s molbom za pomilovanje.

Kako piše Slobodna Dalmacija, riječ je o osuđenicima za lakša kaznena djela kojima su zatvorske kazne zamijenjene uvjetnima, pa su nakon protoka roka kušnje od predsjednice Republike zatražili i dobili prijevremenu rehabilitaciju.

‘Rehabilitacija se u javnom govoru najčešće poistovjećuje s brisanjem kaznenog djela iz evidencije, no to je samo posljedica stupanja na snagu rehabilitacije osuđivane osobe’, rekao je odvjetnik Veljko Miljević, napominjući kako je suština rehabilitacije da se tim činom osoba pravomoćno osuđena za kazneno djelo vraća u građansko pravni status u kojem je bila prije izricanja presude.

Što između ostalog znači da osoba koja je ispunila uvjete za rehabilitaciju na pitanje je li kazneno osuđivana može odgovoriti niječno, iako je bila osuđivana.

Napominje kako je jedan od motiva za tražanje prijevremene rehabilitacije prepreka koju im osuđivanost predstavlja u natječajima za posao u državnoj službi.

Predsjednica raspustila Komisiju

Najnovija pomilovanja predsjednice Republike ne bi privlačila naročitu pozornost da u veljači ove godine, nakon afera Goldberger i Sulić, Kolinda Grabar-Kitarović nije raspustila Komisiju za pomilovanja, a prethodno je predsjedničin savjetnik za pravna pitanja Vladimir Šeks podnio ostavku zbog upliva na odluku o pomilovanju Vanje Goldbergera, osuđivanog za posjedovanje droge i ilegalnog naoružanja, koji je svojedobno radio u Šeksovu uredu u Saboru, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Od raspuštanja tijela za prijedloge pomilovanja koje je zbog utjecaja Vladimira Šeksa nazivano ‘Šeksovom komisijom’, nije bilo odluka Kolinde Grabar-Kitarović o pomilovanjima, no nije ni imenovan novi sastav Komisije.

Komisija neće biti sastavljena

Slobodna Dalmacija piše kako je iz Ureda predsjednice priopćeno da imenovanja novih članova Komisije za pomilovanja neće biti.

‘Predsjednica Republike nije imenovala novu Komisiju za pomilovanja, s obzirom da navedeno tijelo nije ni predviđeno važećim Zakonom o pomilovanju. Odluku o pomilovanju predsjednica Republike donijela je temeljem prijedloga ministra pravosuđa. Riječ je o pet osoba za koje je ministar pravosuđa predložio prijevremenu rehabilitaciju, odnosno ranije brisanje iz kaznene evidencije. Navedeno znači da su sve spomenute osobe izdržale kaznu na koju su osuđene’, poručeno je iz Ureda predsjednice.

Pomilovani su ovom prilikom Mato Dominiković iz Štitara, Zvonko Karamatić (rođen u Janjevu na Kosovu, nepoznate sadašnje adrese), Krešimir Kurjaković iz Siska i Osječanin Davor Švec. Švec čak nije osuđen ni na uvjetnu kaznu zatvora, već je novčano kažnjen zbog kršenja famoznih ZAMP-ovih zakona o autorskim pravima glazbenika.

Proces odlučivanja

Predsjednica Republike sama može donijeti odluku o smanjenju zatvorske kazne, zamijeni zatvorske uvjetnom kaznom i ukidanju pravnih posljedica presuda kao što je zabrana vožnje automobila. Ured predsjednice Republike postupa po izvješćima o molbama osuđenika koje dobiva od Ministarstva pravosuđa. U tim izvješćima Ministarstvo pravosuđa, među ostalim, navodi podatke o kaznenom djelu koje je podnositelj molbe počinio, o njegovom ponašanju u zatvoru ili na uvjetnoj slobodi, ali i, što je najvažnije, predlaže odluku prihvatiti molbu za pomilovanje ili ne.

Ipak, konačna odluka i odgovornost su na predsjednici, pa i dok je Komisija za pomilovanja postojala, u odluci o pomilovanjima nije se navodilo kakav su stav u konkretnoj molbi osuđenika imali Ministarstvo pravosuđa i komisija.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr