NE TREBA VAM TEST...

UVOĐENJE ‘COVID PUTOVNICA’ NA MALA VRATA: Jeste li bili u Sloveniji? Granicu možete prijeći, ali samo ako ispunjavate 2 uvjeta

Slovenija je uvela Covid putovnice – slovensku granicu možete prijeći ako ste preboljeli koronavirus unutar šest mjeseci kao i ako ste primili dvije doze cjepiva, a za sve morate imati dokaz

O Covid putovnicama, odnosno o pitanju hoće li cijepljene osobe ili osobe koje su preboljele koronavirus moći putovati EU-om bez ikakvih ograničenja raspravljali su naši, ali i svi drugi ministri u Europskoj uniji, govoreći kako takve vrste putovnica neće biti jer bi one označavale ograničavanje slobode kretanja.

Također, uvoditi Covid putovnicu u trenutku kada nedostaje cjepiva i ne mogu se cijepiti svi koji to žele zasigurno ne bi bilo fer. Ministrica turizma, Nikolina Brnjac, nedavno je gostujući u RTL Direktu nagovijestila da EU razmišlja o uvođenju posebnog zdravstvenog certifikata za svakog građanina EU-a koji je cijepljen, a koji bi bio jedinstven za sve zemlje. Koristio bi se samo za zdravstvene svrhe, i ne bi se radilo o putovnici već o certifikatu.

IPAK NIŠTA OD COVID-PUTOVNICA: Ministrica otkrila nove detalje oko putovanja u vremenu pandemije

Preko granice bez testa

Upravo takav sustav uvela je Slovenija, u koju možete slobodno ući ako imate potvrdu o cijepljenju ili potvrdu da ste preboljeli koronavirus i nije vam potreban nikakav test, prenosi RTL. Premda bi takav sustav u Hrvatskoj koja živi od turizma bio od velikog značaja, ministar Davor Božinović smatra da nismo još u toj fazi, niti se zna kad ćemo biti. “Nisam siguran da je postignut znanstveni konsenzus oko toga koliko traje prirodni imunitet kod osoba koje su preboljele Covid”, rekao je Božinović.

Do Slovenije i natrag putovali su nekad pozitivna RTL-ova reporterka i snimatelj koji su slovensku granicu Obrežje uspjeli prijeći vrlo brzo, bez gužvi i čekanja. Sve to “zahvaljujući” pozitivnom PCR testu iz studenoga i predočenje osobne iskaznice.

U Sloveniju, dakle, mogu ući oni koji su preboljeli koronavirus unutar šest mjeseci i oni koji su primili dvije doze cjepiva i imaju dokaz o tome.

ZA KOJE ZEMLJE EUROPE ĆE VAM TREBATI COVID PUTOVNICA? Sve je izvjesnije – putovanja će nam postati još veći izazov

Najnovije informacije o koronavirusu pratite ovdje.

Povratak na Net.hr