Uvjeti pod kojima je država za obnovu kuće spremna dati 40 posto novca

Za desetak dana na dnevnom redu Vlade naći će se prijedlog programa subvencioniranja energentske obnove kuća, najavio je za prošlotjednog boravka u Osijeku Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja RH.

“Ovo je tek jedan u nizu programa koje je pripremilo ovo ministarstvo. Od kraja prošle godine na snazi je naime program obnove zgrada javnog sektora i za njega se u ovoj godini predviđa investicijski ciklus od 400 milijuna kuna. Slično tome je, dakle, program za energentsku obnovu kuća. On je fokusiran na privatne obiteljske kuće. Namjera je omogućiti njihovim vlasnicima da krenu obnavljati svoje kuće, a država ih nagovara na te radove subvencijama preko Fonda za zaštitu okoliša koji će u tom programu sudjelovati s 40 posto bespovratnih sredstva”, najavljuje Uhlir za Glas Slavonije.

Tko će imati prednost?

Kaže kako će se pri tome preferirati što kompletnija obnova, odnosno povoljnije je iskoristiti ovu mogućnost za što više radova na kući, dakle i na uređenje fasade, izmjenu prozora, uređenje krova, ali i promjene sustava grijanja ili energenta.

Ovisno o veličini zahvata, negdje će trebati projektna dokumentacija, negdje je dovoljan i troškovnik radova. Zanimljivo je to što će se nakon ulaska u program, prvo obavljati pregled kuće da se zna što je imala prije, te na kraju kada su radovi izvedeni. Energentski pregled, izrada projekta i izvedba također mogu biti subvencionirani.

http://www.glas-slavonije.hr/229343/1/Drzava-daje-za-energetsku-obnovu-kuca-40-novca

Povratak na Net.hr