KUPCIMA UVALJUJU JAJA SA ZABRANJENIM ANTIBIOTIKOM: / Razotkrivena tvrtka pjevačice iz Zaprešića, koke nesilice hranili nedopuštenim sredstvom

Image

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je kako je utvrđeno da jaja koja su distribuirana na šest mjesta sadrže enrofloksacin, antibiotik kojim koke nesilice ne smiju biti tretirane.

2.3.2017.
8:13
Play logo

Bez obzira što je antibiotik izoliran u jajima u niskim količinama i kao takav nije štetan za zdravlje, problem je u činjenici da se na taj način bakterije u ljudskom organizmu navikavaju na antibiotik te postaju rezistentne.

Nadležni inspektor zbog tog slučaja vodi postupak protiv vlasnika jaja zbog korištenja nedopuštenog preparata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnost nije obaviještena

Ministarstvo gospodarstva nije smatralo da o ovom slučaju treba obavijestiti javnost.

'Prema rezultatima procjene rizika, konzumacija spornih proizvoda nije predstavljala rizik za potrošače, proizvodi zadržani u skladištu pušteni su u promet, a razloga za obavještavanje javnosti u ovom slučaju nije bilo', rekli su u Ministarstvu.

Sredstvo koje se uopće ne bi smjelo koristiti

Naveli su kako su 12. prosinca prošle godine uzorkovana jaja u objektu farme tvrtke GENO iz Zaprešića te je utvrđeno kako je u jajima određena količina enrofloksacina. Kako su objasnili, nema propisane maksimalno dopuštene količine u jajima, no u nesiličarskoj proizvodnji taj se preparat uopće ne bi smio koristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veterinarska inspekcija o ovom je slučaju obavijestila RASFF te Sanitarnoj inspekciji poslala obavijest na daljnje postupanje. Nalazi uzorkovanih jaja stigli su 20. siječnja, a s obzirom na to da se radilo o monitoringu, proizvod je dotad bio u optjecaju. Istodobno s hitnom obavijesti Sanitarnoj inspekciji, od Hrvatske agencije za hranu zatražena je inicijalna procjena rizika, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabranjena prodaja

'Na temelju zaprimljene hitne obavijesti i slijedom podataka o distribuciji spornih jaja, Sanitarna inspekcija obavila je službenu kontrolu u šest objekata u koja su jaja distribuirana. Tijekom nadzora utvrdila je da je dio proizvoda u koji su se jaja ugradila već konzumirana, a za ostale proizvode koji su zatečeni u skladištu privremeno je zabranila prodaju do dobivanja rezultata procjene rizika', kažu u Ministarstvu.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) donijela je procjenu rizika te utvdila da bi unos enrofloksacina u slučaju konzumacije proizvoda u ovom konkretnom slučaju bio od 0,1 do 0,82 mikrograma, a to je mnogo niže od dopuštenih 140 mikrograma koliko je toksikološki prihvatljiv dnevni unos prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Doc. dr. Željko Gottstein, predstojnik Zavoda za bolesti peradi pri Veterinarskom fakultetu, potvrdio je da životinje koje su u proizvodnji ne bi smjele koristiti antibiotike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvi proizvodi ne smiju na tržište

'Postoje slučajevi kada se antibiotik ipak treba dati, i to zbog dobrobiti da životinje ne pate te da proizvod u konačnici bude siguran za ljudsku upotrebu', rekao je Gottstein te objasnio kako nakon terapije postoji propisana karenca - vrijeme od zadnje primjene lijeka do vremena kad se jaja mogu koristiti za prehranu ljudi.

'Nažalost, ponekad se dogodi da se jaja ranije uzmu za prodaju, a ponekad da biološko vrijeme obrade dulje zadrži u organizmu nego što to papiri kažu. To su problemi zbog čega se pripravak može naći u jajima', rekao je Gottstein.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o antibiotiku širokog spektra koji se koristi za bakterijske bolesti poput stafilokoka, streptokoka i Escherichije coli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Što se tiče salmonele, ne smije se davati terapija i takvi proizvodi nikako ne smiju na tržište', upozorava Gottstein.

Tijelo razvija otpornost na antibiotik

Takve male pronađene količine ljudskom zdravlju ne mogu realno naštetiti, objašnjava Gottstein, no problematično je što se s tako malim dozama bakterije organizam na neki način navikava na antibiotik te postaje otporan.

' I to je najveći problem. Primarno tu ne bi trebalo biti intoksikacije jer da su škodljivi, ne bi se smjeli davati ni životinjama, ali zato je preporuka WHO-a da se izbace sve preventivne terapije u uzgojima kako bi se izbjeglo njihovo postojanje u jajima i mesu', zaključio je Gottstein.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka GENO je u stečaju te je trenutačno tek vlasnik nekretnine koja se nalazi u Donjoj Bistri, koju sada koristi tvrtka PRESUMO d.o.o. iz Zagreba. Firma se bavi knjigovodstvom, ali i proizvodnjom jaja, a direktorica joj je mlada pjevačica iz Zaprešića Kristina Bezuh. Nije objasnila zašto su nesilice hranjene nedopuštenim antibiotikom.

Perfa: S našim je jajima sve u redu

Poduzetnik Damir Benko, direktor tvrtke za proizvodnju jaja Perfa, kazao je kako Presumo u halama u Donjoj Bistri za njegovu tvrtku Perfa radi uslugu proizvodnje jaja.

'Mi im plaćamo da za nas proizvode jaja', objasnio je, no i demantirao da njegova tvrtka ima ikakve veze s postupkom inspekcije oko otkrića nedopuštenog antibiotika u jajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Priznao je da je upoznat s istragom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Upoznat sam, ali nema se tu što istraživati kada je s našim jajima sve u redu. Radimo redovite analize i jaja su uvijek bila zdravstveno ispravna. Ne znam otkud vam informacija, neka vam iz Ministarstva poljoprivrede to objasne', rekao je Benko.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo