BEZ DISKRIMINACIJE

USTAVNI SUD ODLUČIO: Gay parovi smiju udomiti djecu! ‘Sretni smo i bez riječi, ne možemo vjerovati da se ovo stvarno dogodilo’

Ukidanje triju spornih članaka Zakona o udomiteljstvu, uz niz lijevih stranaka i udruga, zatražili su i životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić kojima je zagrebački Centar za socijalnu skrb sredinom siječnja ponovo odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva

Ustavni sud objavio je u petak odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u “javnoj usluzi udomljavanja”. Takav zaključak Ustavni sud je donio razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti triju članaka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.

Ustavni sud je dakle zaključio kako istospolni partneri imaju pravo biti udomitelji, a Zakon o udomiteljstvu proizvodi diskriminatorne učinke. Taj zakon nije ukinut, ali se mora tumačiti tako da se nikome bez obzira na spolnu orijentaciju ne smije uskratiti to pravo.

Iako nije prihvatio prijedloge za ukidanjem osporavanih zakonskih članaka, Ustavni sud je utvrdio da osporene zakonske odredbe iz kojih je izostavljena (“prešućena”) određena društvena skupina “proizvode generalne diskriminatorne učinke prema istospolno orijentiranim osobama koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, što je ustavnopravno neprihvatljivo”.

“Izuzetno smo zadovoljni i sretni. Izgleda da su naši argumenti prihvaćeni. Ono što je odlučio Upravni sud, sada je upravo potvrđeno ovom odlukom Ustavnog suda”, kazao rekao je Ivo Šegota, koji je s partnerom zatražio ukidanje spornih članaka o udomiteljstvu, za Telegram. “Bez riječi smo, ne možemo vjerovati da se to stvarno dogodilo, iako smo vjerovali da će Ustavni sud tako postupiti”, rekao je Šegot

ZAKON O UDOMITELJSTVU IDE NA USTAVNI SUD: ‘Svrstali su nas u građane drugog reda, a djeci uskratili dom i ljubav’

Zakon u cjelini nije nesuglasan s Ustavom

U odluci je istaknuto da Zakon u cjelini ima legitiman cilj, a to je zaštita interesa i dobrobiti socijalno ugroženih osoba te da u tom pogledu nije u nesuglasnosti s Ustavom. Ustavni sud ocijenio je da diskriminatorne učinke nije moguće otkloniti odnosno nadomjestiti intervencijom Ustavnog suda u postojeći sadržaj zakona.

“Puko ukidanje osporenih zakonskih odredbi dovelo bi do praznine u postojećem modelu javne usluge udomljavanja i izazvalo bi štetne posljedice za prava i interese korisnika udomiteljstva. Stoga Ustavni sud nije prihvatio prijedloge i zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom osporenih članaka Zakona o udomiteljstvu”.

HRVATSKOM GAY PARU OPET ODBILI ZAHTJEV DA BUDU UDOMITELJI DJETETA: Centar za socijalnu skrb ignorira pravomoćnu presudu

Zakone primjenjivati u skladu s legitimnom svrhom

Međutim, Ustavni sud je istaknuo da su “sudovi odnosno druga nadležna tijela koja u rješavanju pojedinačnih slučajeva neposredno odlučuju o pravima i obvezama građana dužni tumačiti i primjenjivati zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom te odluke donositi na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava”.

“U konkretnom slučaju to znači da su osporene zakonske odredbe dužni tumačiti i primjenjivati na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu”, zaključio je Ustavni sud.

Odluka je donesena s devet glasova za i četiri protiv, a ustavni suci koji je nisu podržali objavit će izdvojena mišljenja. Ukidanje triju spornih članaka Zakona o udomiteljstvu, uz niz lijevih stranaka i udruga, zatražili su i životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić kojima je zagrebački Centar za socijalnu skrb sredinom siječnja ponovo odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva, zanemarivši tako stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz prosinca 2019.

ŽELE DA SE PREKINE DISKRIMINACIJA ISTOSPOLNIH OSOBA: Dugine obitelji traže ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

Povratak na Net.hr