BURNE REAKCIJE

VLADA MIJENJA ZAKON, USKORO ZABRANA PUŠENJA NA JAVNIM MJESTIMA? ‘Neće se moći pušiti ni na terasama’

Ugostitelji najavljuju žestoku borbu s vlastima nakon najave o mogućoj zabrani pušenja na trgovima, ulicama i prostorima uz razne javne objekte. Poručuju da neće dopustiti da se preko njihovih leđa pokušava smanjiti pušenje u društvu.

Vlada planira izmjenom Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, koji će uskoro doći na klupe saborskih zastupnika, a kojim će se lokalnim jedinicama dopustiti da proizvoljno određuju nepušačke zone kojima mogu cijele trgove, ulice i prostore uz razne javne objekte proglasiti zonama bez cigareta. U tom slučaju neće se smjeti pušiti ni na terasama ugostiteljskih objekata ni u kafićima, piše Večernji list.

‘Gradonačelnici će se ponašati kao šerifi’

Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske, poručuje da će s novim ministrima tražiti rješenje jer, ako najavljene izmjene zakona zažive, zatvorit će se na tisuće ugostiteljskih radnji, a još veći broj radnika ostat će bez posla.

‘Najspornija je stavka da će lokalne jedinice moći određivati gdje se smije pušiti što otvara prostor zloupotrebi jer će se gradonačelnici i načelnici moći ponašati kao šerifi, odnosno moći će onim ugostiteljima koji im nisu dragi nametnuti nepušačku zonu i time ugroziti njihov opstanak’, kazao je Šepak.

Nenad Šepak

Postoji drukčiji način

Dodao je da ugostitelji nisu protiv novih mjera kojima bi pratili korak s ostalim državama EU-a, no na način da se zone bez pušenja odrede na razini cijele države.

‘Ako država želi smanjiti pušenje zbog zdravlja ljudi, neka zabrani proizvodnju i prodaju duhanskih proizvoda ili poveća namete. Smatramo da je problem pušenja među ugostiteljima dobro riješen jer se ne smije pušiti tamo gdje se poslužuje hrana, u objektima koji imaju do 50 kvadrata smije se pušiti samo ako imaju riješen problem ventilacije, dok svi veći klubovi moraju imati posebne prostorije za pušače’ rekao je Šepak.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr