SAMO DIO VELIKIH PLANOVA

USKORO RASTU NAKNADE ZA SIROMAŠNE: Socijalne naknade povećavaju se za 20 posto?

Prema novom prijedlogu Ministarstva socijalne politike socijalne naknade za sto tisuća siromašnih trebale bi rasti za čak 20 posto. Riječ je o samo jednom dijelu programskog paketa koji će u tom dijelu donijeti izmjene.

Više od sto tisuća siromašnih hrvatskih građana uskoro bi moglo dobiti povišicu socijalne pomoći od 20 posto koju predlaže Ministasrtvo socijalne politike i mladih. Potvrdila je o za Tportal pomoćnica ministrice Juretić Diana Topčić Rosenberg navodeći kako to to proizlazi iz prijedloga Ministarstva o konsolidaciji zajamčene minimalne naknade i naknade za troškove stanovanja, što je dio većeg programskog paketa koji uključuje standardiziranje kriterija dodjele socijalnih naknada, razgraničenje po namjeni i konsolidiranje nadležnosti za njihovu isplatu.

Prema najnovijem prijedlogu, s povišicom od 20 posto u 2017. radno sposobni samci, u kategoriji korisnika tog prava, primali bi 960 kuna mjesečno, radno nesposobni samci 1.104 kune, dijete 384 kune, druga odrasla osoba u kućanstvu 576 kuna i četveročlana obitelj 2.304 kune.

No, toj bi povišici trebala prethoditi izmjena Zakona o socijalnoj skrbi te pronalazak dodatnih sto milijuna kuna u državnom proračunu.

Ukida se obveza za lokalnu samoupravu

Prema najnovijem scenariju, ukinula bi se, pak, zakonska obveza jedinica lokalne samouprave da korisnicima zajamčene minimalne naknade isplaćuju naknade za troškove stanovanja, a osnovica za tu naknadu uvećala bi se za 20 posto.

Posljednjeg dana 2014. godine registrirano je 102.297 korisnika prava na zajamčenu minimalnu naknadu u Hrvatskoj, od čega 28.840 samaca i 73.457 članova kućanstava.

Inače, konsolidacijom zajamčene minimalne naknade i naknade za troškove stanovanja Ministasrtvo se bavi unatrag šest mjeseci s ciljem standardiziranja kriterija za naknade sa socijalnim značenjem, konsolidiranja nadležnosti za određene naknade, ali i jasnog razgraničenja između naknada koje su po svojoj namjeni socijalne od onih koje građani primaju zbog zdravstvenih ili nekih drugih statusa.

Povratak na Net.hr