USKORO PADAJU MASKE? / Epidemiolog iz Vladinog savjeta objasnio što slijedi; 'Situacija je izvrsna, treći val pada, broj cijepljenih raste'

'Trebamo se strpjeti još neko vrijeme dok se ne cijepi dovoljan broj ljudi. Maske ćemo skinuti kada se cijepimo u dovoljnom broju.

23.5.2021.
20:14
Play logo

Epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić nada se da će uvođenje covid-putovnica biti spremno do početka srpnja.

"To je tehničko pitanje. Treba nekoliko podataka uvest, treba se to moći razmjenjivati među državama. Nadam se da će biti do 1. srpnja", rekao je gostujući u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će covid-putovnicu moći tražiti na uvid?

Najzahtjevniji dio posla, kaže, bit će povezivanje podataka u vezi testiranja jer su to najsvježiji podaci koji vrijede 48 sati, dok će s povezivanjem podataka o cijepljenju biti nešto lakše. Što se tiče odlazaka u restorane, kazališta ili na koncerte s covid-putovnicama, Kolarić kaže da je to moguće.

"Moguće je da ćemo na masovna okupljanja tipa koncerata i stadiona, možda i neke druge, pogotovo u jesen, ići s tom iskaznicom. To je, u stvari, iskaznica da smo imuni i da se ne možemo trenutno zaraziti", kazao je te naglasio da će Vlada i Stožer donijeti odluku tko će od grana imati pravo zatražiti covid-putovnicu na uvid.

Image
HRVATSKA USKORO UVODI TZV. COVID-PUTOVNICE: /

Božinović objasnio kako će funkcionirati i tko će ih sve moći dobiti

Image
HRVATSKA USKORO UVODI TZV. COVID-PUTOVNICE: /

Božinović objasnio kako će funkcionirati i tko će ih sve moći dobiti

'Masovnih okupljanja još neće biti'

Osvrnuo se i na popuštanje protuepidemijskih mjera kazavši kako bi to trebalo činiti postupno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo izvrsnu situaciju u Hrvatskoj, smanjuje se treći val i raste broj cijepljenih. Deset posto građana je cijepljeno s dvije doze. U tom smislu imamo sve bolju i bolju situaciju svaki dan. Vjerujem da će se od 1. lipnja, sigurno će ostati ograničenje na granicama, ali će se popustiti okupljanja na 25, privatna na 10, mislim da će se tu podići. Mislim da će se uskoro omogućiti održavanje svadbi i drugih svečanosti. Ali sigurno nećemo sve odjednom i nekih masovnih okupljanja neće biti", rekao je Kolarić za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A s povećanjem broja cijepljenih, kaže, nogo su bolje prognoze i za turizam.

"Prestat ćemo pričati o koroni kada se dovoljan broj ljudi cijepi. Treba se cijepiti i to će nas riješiti ove epidemije", poručko je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Maske ćemo skinuti kada bude dovoljno cijepljenih'

Na pitanje hoćemo li do konca lipnja imati ciljanih 55 posto cijepljenih, Kolarić je ustvrdio - što više, to bolje.

"SAD je krenuo u skidanje maski, odnosno preporuke da se maske više ne moraju nositi, kod onih koji su cijepljeni. Ali oni imaju cijepljenih sa dvije doze 30-40 posto, mi imamo 10 posto. Znači trebamo se strpiti još neko vrijeme dok se ne cijepi dovoljan broj ljudi. Maske ćemo skinuti kada se cijepimo u dovoljnom broju. Nadam se da će to biti na ljeto", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je i je li procijepljenost 55 posto stanovništva dovoljna za skidanje maski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvom dozom da, a drugom dozom barem 30 posto cijepljenih da imamo", odgvorio je Kolarić.

Play logo

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo