Uskoro objava imena Hrvata s računima na Kajmanskim otocima

Afera Offshore leaks dobila je veliku pažnju stranih medija kada su objavljena imena nekih visokopozicioniranih javnih osoba koji svoje tvrtke registriraju u tzv. poreznim oazama gdje onda često preko raznih fiktivnih fondova usmjeravaju novac na vlastite račune.

To su zemlje bez poreza ili s njihovom jako niskom stopom koje na taj način privlače strana ulaganja: Kajmanski otoci, Bermuda, Bahami, Britanski djevičanski otoci, Cipar, Malta … Prema nekim procjenama, na taj se način kroz financijski sustav godišnje ”opere” oko 600 milijardi dolara.

Iznosi koji stanovnici nekih zemalja čuvaju na takvim ”kontinentima novca” često su veći i od čitavih inozemnih dugova njihove vlastite zemlje.

Na istraživanju koje je trajalo 15 mjeseci radilo je 90 novinara iz 48 država svijeta. Slobodni novinar Saša Leković istraživao je podatke o osobama iz naše regije. Kako je rekao u četvrtak na svom izlaganju studentima novinarstva na Veleučilištu VERN’, isplivala su i neka imena iz Hrvatske, ali s objavom ne žure.

”Nije nam najvažnije da sutra na naslovnici izađe naše ime i naša priča nego da dođemo do prave istine i otkrijemo tko sve stoji iza tih imena. Nisu svi vlasnici offshore firmi ujedno i kriminalci, a često i iza tih imena stoje sasvim druge osobe. Nailazili smo na ljude koji su bili iskreno šokirani kada bi saznali da je na njihovo ime otvorena nekakva firma na Kajmanskim otocima. No često se radi i o pranju novca, i to velikih količina, što odmah za sobom vuče pitanje otkuda taj novac. Najčešće od raznih kriminalnih djelatnosti – trgovine oružjem, prostitucije, trgovine drogom… Želimo provjeriti sve podatke prije nego ih objavimo”, rekao je Leković.

To će najvjerojatnije učiniti na internetskoj stranici Centra za istraživačko novinarstvo čiji je voditelj, jer ne želi nijednom mediju dati ekskluzivnost pri objavi, kako bi svi mogli slobodno raspolagati podacima.

”Prvo smo objavili imena nekih svjetski poznatih osoba, ne bi li priča na taj način dobila veću medijsku pažnju. Tako se istraživački novinari najbolje štite. Ali to je križaljka kojoj nema kraja stoga nastavljamo raditi i na ostalim slučajevima, a podatke ćemo objavljivati tek kada budemo sigurni u njihovu istinitost”, najavio je.

Moderator predavanja, politički analitičar Žarko Puhovski, istaknuo je kako se ovdje radi o velikom broju veoma bogatih ljudi, koji samo hoće biti još bogatiji i zato će se Leković i kolege uskoro naći pod velikim pravnim pritiskom. Novinari će morati dokazati da je ono što rade od velikog javnog interesa.

“Jedino što nas može zaštiti jest da svi vi jasno kažete da ovakve priče zbilja i jesu od javnog interesa”, rekao je Leković i dodao da se radi o milijardama pronevjerenog novca.

Povratak na Net.hr