USKOK RAZBIO SLOVENSKO-HRVATSKO ZLOČINAČKO UDRUŽENJE: / Uvezli 86 auta i zamračili 16 milijuna kuna

Uskok je u suradnji sa slovenskim tužiteljstvom pokrenuo istrage protiv šestero slovenskih i četvorice hrvatskih državljana

17.1.2019.
15:12
Pixsell/Ilustraija
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uskok je u suradnji sa slovenskim tužiteljstvom i stručnjacima Ministarstva financija, nakon policijske prijave, pokrenuo istragu protiv šestero slovenskih i četvorice hrvatskih državljana koje tereti da su utajili više od 16 milijuna kuna PDV-a i poreza na motorna vozila prilikom uvoza najmanje 86 automobila.

U ukupnoj šteti 9,38 milijuna kuna, po tvrdnjama tužiteljstva, odlazi na PDV, a 6,79 milijuna kuna na posebni porez. Za još 85 tisuća kuna oštećen je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zločinačko udruženje

Osumnjičenu desetoricu Slovenaca i Hrvata, ali i pet tvrtki, Uskok tereti da su se okupili u zločinačko udruženje zbog utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprava te pomaganja u utaji poreza ili carine.

"Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., od prosinca 2016. godine do siječnja 2019. godine, na području Hrvatske, Slovenije i drugih država članica Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza i drugih naknada prilikom uvoza i daljnje prodaje većeg broja novih i rabljenih osobnih vozila visoke klase iz država članica Europske unije u Hrvatsku", izvijestio je Uskok u četvrtak na svojoj internetskoj stranici.

Koordinirana akcija

Dodaju da je u koordiniranoj akciji nadležnih hrvatskih i slovenskih tijela uhićeno ukupno 12 osoba, od čega četiri osobe u Hrvatskoj, a osam u Sloveniji te da su izvršene pretrage više poslovnih i drugih prostora "korištenih u svrhu počinjenja inkriminiranih kaznenih djela".

Uskok je od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražio određivanje istražnog zatvora protiv osmero okrivljenika, a predložili su i "privremene mjere osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali