USKOK NASTAVLJA ČEŠLJATI NEKRETNINE BIVŠEG MINISTRA / Kuščeviću je policija pretresla i unajmljeni stan u Zagrebu

Spomenuti stan u Maksimirskoj ulici u Zagrebu pregledan je u utorak poslijepodne uz prisutnost Lovre Kuščevića

22.8.2019.
8:16
Pixsell

Po nalogu USKOK-a policija i dalje provodi izvide povezane sa sumnjama da je Lovro Kuščević, bivši ministar uprave te nekadašnji načelnik bračke općine Nerežišća, zloupotrebljavao položaj i poticao druge na zloupotrebe kako bi za sebe i sebi bliske osobe osigurao ilegalno stjecanje nekretnina i povećanje vrijednosti imovine. Nije poznato kada će izvidi biti gotovi i kakvu će odluku na kraju USKOK donijeti.

S obzirom na ovotjedne pretrese njegovih nekretnina i pretrese još nekih potencijalnih osumnjičenika, moguće je da USKOK uskoro protiv bivšeg ministra pokrene kazneni postupak, piše Jutarnji list. Prije izvida nekretnina, USKOK je od suca istrage sa Županijskog suda tražio potrebne naloge za pretres. Prije nego je ishodilo nalog, tužiteljstvo je sudu moralo detaljno obrazložiti svrhu naloga ili navesti osnove u sumnje u počinjenje konkretnih kaznenih djela, kao i temelje svojih sumnji.

Pretresli mu stan i u Maksimirskoj ulici u Zagrebu

Sud je izdao naloge, a istražitelji krenuli s prikupljanjem podataka koji idu u prilog tome da je Lovro Kuščević ozbiljno kršio zakon. Sud je izdao naloge za pretrese Kuščevićevih nekretnina u Nerežišću. Pretres su osjetile i nekretnine Ivice Žuvića, Kuščevićeva šogora. Jutarnji list neslužbeno doznaje da je od suca istrage zatražen i ishođen pretres za nalog Kuščevićevog unajmljenog stana u hrvatskoj metropoli. Spomenuti stan u Maksimirskoj ulici u Zagrebu pregledan je u utorak poslijepodne uz prisutnost Lovre Kuščevića.

Iako USKOK i policija o trenutačnoj fazi izvida ne mogu otkrivati zbog kojih sve kaznenih djela istražuju Kuščevića, neslužbene informacije kažu da je riječ o više optužbi. Jedna od njih povezana je s dodjeljivanjem POS-ova stana u općini Nerežišća Kuščevićevom šogoru Žuviću 2010. godine. Žuvić nije imao uvjete za dobivanje tog stana po povlaštenim uvjetima, informacije su kojima raspolažu istražitelji. Naime, Žuvić je navodno imao u vlasništvu stan u Splitu koji mu je darovao otac.

Izvidi u fazi završavanja

Druga optužba Kuščevića tereti za prenamjenu zemljišta prilikom izmjena i dopuna Prostornog plana općine Nerežišća za 2015. godinu. Riječ je o poljoprivrednom zemljištvu na kojem je Kuščević imao ilegalno izgrađenu štalu za uzgoj peradi i kunića, a 2015. zemljište je prenamijenjeno u građevinsko, međutim ne u sklopu Odluke o izmjenama i dopunama Prostornog plana. To je išlo naknadno, mimo procedure, Rješenjem o ispravci pogreške koje je potpisao Jakša Goić, tadašnji predsjednik Općinskog vijeća. K tome, istražuju se i okolnosti pod kojima je došlo do prenamjene poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Kuščevićeve supruge te kupoprodaje nekretnina preko Kuščevićeve tvrtke koja je završila u stečaju i stjecanje nekretnina njegova šogora.

Čini se da su izvidi pri kraju pa se očekuje da će policija u kratkom roku izvijestiti USKOK o rezultatima pretresa i o sadržaju s računala i mobitela osoba obuhvaćenih istragom. Poslije toga na redu je USKOK. U slučaju da pokrenu istragu, što je nakon svega nabrojenog vrlo vjerojatno, prvi će o tome obaviješteni biti saborski zastupnici, mahom članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) jer se kazneni postupak protiv Kuščevića ne može pokrenuti prije nego što mu se skine saborski imunitet.

Vrlo je lako moguće da će već sljedeći tjedan MIP imati razlog za sazivanje sjednice.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali