USKOK DONIO RJEŠENJE O ISTRAZI PROTIV KOVAČEVIĆA I SUOSUMNJIČENIKA; / Danas bi trebali pred Županijski sud

Nakon što je tužiteljstvo ispitalo Kovačevića i njegove suosumnjičenike,

8.4.2021.
11:35

Uskok je u četvrtak donio rješenje o istrazi protiv bivšeg čelnika Janafa Dragana Kovačevića, vlasnika tvrtke Cefis Ivana Širića, bivšeg direktora Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vlade Zorića i direktora tvrtke M.G.S. Ede Seifrieda zbog mita i nezakonitog pogodovanja.

Nakon što je tužiteljstvo ispitalo Kovačevića i njegove suosumnjičenike, njih četvorica bi u četvrtak oko 13 sati trebali biti dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda radi određivanja istražnog zatvora, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Osiguranje poslova u zamjenu za nekretnine i pokretnine te plaćanje troškova

Ravnateljstvo policije priopćilo je da su kriminalističko istraživanje proveli Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Pnuskok) i Služba za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, a u koordinaciji s Uskokom.

Uskok je u priopćenju, u kojem navodi samo dob osumnjičenika, precizirao da je Kovačević kao predsjednik uprave Janafa od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. osigurao dodjelu niza informatičkih poslova Širićevoj tvrtki u zamjenu za nekretnine i pokretnine koje Kovačević odabere za sebe i članove svoje obitelji, ali i plaćanje drugih troškova.

Pritom je Kovačević, dodaje Uskok, dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama tako da ih uknjiži na Širićevu tvrtku. Kovačević je pri osiguravanju informatičkih poslova Širićevoj tvrtki naložio nabavu pojedinih usluga namještenim natječajem, čije su specifikacije prilagođene isključivo Širićevoj tvrtki i njegovim poslovnim partnerima.

Također je namještenim natečajem, tvrdi Uskok, osigurao Širićevoj tvrtki nabavu informatičkih usluga u vrijednosti od 18,2 milijuna kuna. Uskok sumnja i da je Kovaćević od rujna 2018. do svibnja 2020. s Edom Seifriedom dogovorio da će njegovoj tvrtki M.G.S. i njegovim poslovnim partnerima osigurati dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15,5 milijuna kuna. Nabavu je osigurao pod uvjetom da Seifried kao podizvođač isporuke vatrogasnih vozila angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4,1 milijun kuna, na što je Seifried pristao.

Uskok navodi da je Kovačević naložio direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću, u čijoj nadležnosti je pokretanje i provođenje postupka nabave, da prepusti Seifriedu izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti.

Nakon nekoliko provedenih postupaka u srpnju 2019. zaključen je ugovor sa Seifriedovom tvrtkom na iznos od 15,5 milijuna kuna, dok je Seifried u rujnu iste godine, prema ranijem dogovoru s Kovačevićem, angažirao Širićevu tvrtku kao podizvođača isporuke vatrogasnih vozila s kojim je zaključio ugovor vrijedan 4,1 milijun kuna. Riječ je o ugovoru za izradu softvera za projekt isporuke vatrogasnih vozila, dodaje Uskok.

Ravnateljstvo policije ističe da je Kovačević namještanjem poslova Širićevoj tvrtki i njegovim poslovnim partnerima omogućio dodjelu nabave usluga i proizvođačke ugovore u vrijednosti od 37,5 milijuna kuna.

Širić je kao protuuslugu Kovačeviću kupio stan i garažno parkirno mjesto u Zagrebu, stan u Splitu s pripadajućom garažom, automobil Alfa Romeo Giulietta te višegodišnji najam automobila marke Lexus, ukupne vrijednosti od oko 2,8 milijuna kuna. Mediji pišu kako je riječ o luksuznim stanovima u Ban centru u središtu Zagreba i na splitskom Žnjanu.

Kovačević uhićen nakon puštanja iz pritvora zbog 'afere Janaf'

Kovačević je ponovno uhićen u srijedu nakon što je prije nepunih pet mjeseci pušten iz tromjesečnog istražnog zatvora zbog "afere Janaf", u kojoj Uskok sumnja da je Kovačević primio mito od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka. Petek je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ov saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića, kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina, koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali