'VIDI SE ODLUČNOST NAPADA'

‘UŠAO BI U VLADU’; Stručnjak za sigurnost analizirao pokrete napadača i utvrdio: ‘To treba mijenjati, da se zna tko je gazda’

‘Ne mogu biti prva crta obrane sama vrata Sabora ili Vlade. Treba postaviti kontrolne točke te omogućiti i okupljanja tako da se provjeri svatko tko dolazi. Izmještaj institucija bilo si bolje sigurnosno rješenje’, smatra sigurnosni stručnjak Željko Cvrtila

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila smatra da je policija današnjom objavom snimke napada na Markovu trgu odbacila tvrdnje da nešto prikriva te javnosti pokazala što se točno dogodilo.

“Situacija je stvar cilja i namjere koje je počinitelj imao u glavi. U istrazi će se vidjeti što je imao u kompjutoru, mobitelu, komunikaciji na društvenim mrežama, u kontaktu s obitelji”, kazao je Cvrtila za N1 televiziju.

PRESEDAN, ALI…: Voditelj službe terorizma otkrio zašto je policija objavila snimku napada: Uočen je jedan zanimljiv detalj

Nije bio planirani napad na premijera?

“Vidi se odlučnost napada, bez premišljanja, dobro držanje oružja, mijenjanje spremnika u trku, što govori o spremnosti. On je pucao na policajce i zgradu Vlade, otišao, i potom se vratio. Izvjesno je da bi ušao u Vladu da dva policijska službenika nisu odgovorili na napad. Njima se vatrena moć znatno smanjuje, jer imaju pištolj, a počinitelj automatsku pušku”, dodao je Cvrtila.

Na pitanje je li to bio planirani napad na premijera Andreja Plenkovića Cvrtila je kazao kako dvije stvari ipak ne upućuju na to.

“On je pucao na policajca, a na čovjeka koji vozi kolica nije obraćao pozornost, jer mu on nije bio prepreka. Da je htio napasti premijera, on je mogao čekati negdje drugdje. Ovo je ipak čuvano mjesto. U njegovoj su kući oduzeta dva snajperska oružja, koji služe za atentate, pa bi se u tom slučaju poslužio takvim oružjem, a ne puškom koja ima širok spektar pucanja”, rekao je Cvrtila.

STRUČNJAK O ‘NESIGURNOSTI’ MARKOVOG TRGA: ‘Nije posao policajca da pozdravlja ministre, tamo treba napraviti tri stvari…’

‘Ne mogu prva crta obrane biti vrata Vlade i Sabora’

Potom se općenito osvrnuo na sigurnost na Trgu svetog Marka gdje su zgrade Vlade i Hrvatskog sabora.

“Mislim da se sigurnost digla na višu razinu dok se ne vidi trajno rješenje osiguranja vitalnih zgrada na Markovom trgu. Nakon terorističkih napada u EU je sigurnost trebala biti podignuta. Ne mogu biti prva crta obrane sama vrata Sabora ili Vlade. Na ovom prostoru može se zadovoljiti koegzistencija i sigurnost. Treba postaviti kontrolne točke te omogućiti i okupljanja tako da se provjeri svatko tko dolazi. Izmještaj institucija bilo bi bolje sigurnosno rješenje. No ovo je tradicija i teško je to očekivati. Dislociranje poslovno-stambenih prostora koji su u prostor Sabora i Vlade je također nerealno očekivati. Ako se perimetri pomaknu, ako se promet regulira, ako se dozvoli kretanje s posebnim dozvolama… Moglo bi se to riješiti”, smatra Cvrtila.

STRUČNJAK ZA SIGURNOST OTKRIO MANE U SUSTAVU: ‘Dok vi nađete to sve, dotle mi već imamo premijera zarobljenog’

Drugačiji ustavni odnos predsjednika i premijera

Na koncu, Cvrtila je za N1 ustvrdio da teba razmisliti i o samom uzroku događaja.

“Izjave koje zatežu situaciju nisu dobre, i radikalizacija nije dobra. Sigurnost nije samo pitanje Markovog trga, treba se ići na pomirbu segmenata društva, a ne da se konop samo zateže. Bojim se da između premijera i predsjednika neće ići ka smirivanju, pa treba razmisliti o drugačijem ustavnom odnosu između premijera i predsjednika – da se zna tko je gazda”, zaključio je.

NAPADAČ NA MARKOV TRG JE PRETRAŽIVAO KUDA SE KREĆU PREMIJER I PREDSJEDNIK: U istragu uključena i njemačka policija

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr