'UŠAO BI U VLADU'; Stručnjak za sigurnost analizirao pokrete napadača i utvrdio: / 'To treba mijenjati, da se zna tko je gazda'

'Ne mogu biti prva crta obrane sama vrata Sabora ili Vlade. Treba postaviti kontrolne točke te omogućiti i okupljanja tako da se provjeri svatko tko dolazi.

17.10.2020.
20:40
screenshot/MUP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila smatra da je policija današnjom objavom snimke napada na Markovu trgu odbacila tvrdnje da nešto prikriva te javnosti pokazala što se točno dogodilo.

"Situacija je stvar cilja i namjere koje je počinitelj imao u glavi. U istrazi će se vidjeti što je imao u kompjutoru, mobitelu, komunikaciji na društvenim mrežama, u kontaktu s obitelji", kazao je Cvrtila za N1 televiziju.

Nije bio planirani napad na premijera?

"Vidi se odlučnost napada, bez premišljanja, dobro držanje oružja, mijenjanje spremnika u trku, što govori o spremnosti. On je pucao na policajce i zgradu Vlade, otišao, i potom se vratio. Izvjesno je da bi ušao u Vladu da dva policijska službenika nisu odgovorili na napad. Njima se vatrena moć znatno smanjuje, jer imaju pištolj, a počinitelj automatsku pušku", dodao je Cvrtila.

Na pitanje je li to bio planirani napad na premijera Andreja Plenkovića Cvrtila je kazao kako dvije stvari ipak ne upućuju na to.

"On je pucao na policajca, a na čovjeka koji vozi kolica nije obraćao pozornost, jer mu on nije bio prepreka. Da je htio napasti premijera, on je mogao čekati negdje drugdje. Ovo je ipak čuvano mjesto. U njegovoj su kući oduzeta dva snajperska oružja, koji služe za atentate, pa bi se u tom slučaju poslužio takvim oružjem, a ne puškom koja ima širok spektar pucanja", rekao je Cvrtila.

'Ne mogu prva crta obrane biti vrata Vlade i Sabora'

Potom se općenito osvrnuo na sigurnost na Trgu svetog Marka gdje su zgrade Vlade i Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Mislim da se sigurnost digla na višu razinu dok se ne vidi trajno rješenje osiguranja vitalnih zgrada na Markovom trgu. Nakon terorističkih napada u EU je sigurnost trebala biti podignuta. Ne mogu biti prva crta obrane sama vrata Sabora ili Vlade. Na ovom prostoru može se zadovoljiti koegzistencija i sigurnost. Treba postaviti kontrolne točke te omogućiti i okupljanja tako da se provjeri svatko tko dolazi. Izmještaj institucija bilo bi bolje sigurnosno rješenje. No ovo je tradicija i teško je to očekivati. Dislociranje poslovno-stambenih prostora koji su u prostor Sabora i Vlade je također nerealno očekivati. Ako se perimetri pomaknu, ako se promet regulira, ako se dozvoli kretanje s posebnim dozvolama... Moglo bi se to riješiti", smatra Cvrtila.

Drugačiji ustavni odnos predsjednika i premijera

Na koncu, Cvrtila je za N1 ustvrdio da teba razmisliti i o samom uzroku događaja.

"Izjave koje zatežu situaciju nisu dobre, i radikalizacija nije dobra. Sigurnost nije samo pitanje Markovog trga, treba se ići na pomirbu segmenata društva, a ne da se konop samo zateže. Bojim se da između premijera i predsjednika neće ići ka smirivanju, pa treba razmisliti o drugačijem ustavnom odnosu između premijera i predsjednika - da se zna tko je gazda", zaključio je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali