'Neprihvatljivo je da Sabor od ožujka 2020., i proglašenja pandemije, javnosti uskraćuje ključnu informaciju o radu zastupnica i zastupnika skrivajući se iza epidemioloških mjera', napisao je Gong u priopćenju

Organizacija civilnog društva usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture, Gong, u svom je priopćenju upozorila da je hrvatski sabor jedini parlament u Europskoj uniji koji već godinu dana ne objavljuje kako je glasao koji zastupnik i zastupnica, pod izgovorom epidemije koronavirusa, koja je, kako smatraju, narušila demokratske standarde u radu hrvatskog parlamenta.

Priopćenje Gonga prenosimo u cijelost:

"Epidemija je ozbiljno narušila demokratske standarde u radu hrvatskog parlamenta. Neprihvatljivo je da Sabor od ožujka 2020., i proglašenja pandemije, javnosti uskraćuje ključnu informaciju o radu zastupnica i zastupnika skrivajući se iza epidemioloških mjera i manjkavosti sustava elektroničkog glasanja predviđenog samo za Sabornicu", napisali su.

Zanemarivanje osnovnih demokratskih standarda

"Pritom, vladajući se oslanjaju na tanku većinu od samo 76 zastupnika i podaci o pojedinačnom glasanju od velikog su javnog interesa. Način na koji se rad Hrvatskog sabora prilagođava epidemiološkim mjerama od početka zanemaruje osnovne demokratske standarde. Na to je ukazao i Ustavni sud kada je odredbe Poslovnika o ograničenju broja zastupnika koji mogu sudjelovati na plenarnim sjednicama proglasio neustavnima.

Tom prilikom Ustavni sud je podsjetio kako su zastupnice i zastupnici izabrani predstavnici naroda koji u svojem djelovanju i odlučivanju nisu vezani ni stavovima stranke niti kluba zastupnika. Gong je i tada, uvažavajući pandemijske uvjete rada, pozvao na izmjene Poslovnika koje bi omogućile objavu svakog pojedinačnog glasa i prilikom ručnog glasanja, kad Sabor ne koristi elektronički sustav.

Pozivale smo da digitalizacija Hrvatskog sabora omogući i redovan prijenos sjednica radnih tijela Sabora, i da to bude obaveza koja ne ovisi samo o dobroj volji predsjednika tijela kao sada.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je nakon odluke Ustavnog suda mogućnost formiranja radne skupine i da će Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav biti zadužen da krene raditi na izmjenama Poslovnika. Od tada je prošlo šest mjeseci, a da izmjene Poslovnika više nitko ni ne spominje.

Zato što imamo pravo znati o radu svojih predstavnika i na izborima donijeti informiranu odluku umjesto onu temeljenu na ‘pustim obećanjima’, zahtijevamo od Hrvatskog sabora da, umjesto izgovora, počne tražiti način da povrati izgubljeno povjerenje građana.

Pozivamo građanke, ali i saborske zastupnice i zastupnike: pridružite se apelu Parlametra i pozovite Sabor na veću odgovornost prema javnosti”, napisali su iz Gonga u svom priopćenju.