PREPORUKA STATE DEPARTMENTA

UPOZORENJE AMERIKANCIMA KOJI DOLAZE U HRVATSKU: Pazite na mine i ne pomišljajte na ‘klubove za gospodu’

U odnosu na mnoge druge, Hrvatska je sigurna zemlja, ali i mi imamo nekih problema, koje često sami ne vidimo, a na koje svoje građane upozorava State Department.

Zbog aktualne povećane opasnosti od terorističkih napada i nekih insinuacija da bi džihadisti Islamske države mogli tijekom blagdana napasti mete u Europi, State Department je izdao upozorenje kojim svoje državljane upozorava da, ukoliko će putovati u Europu, budu oprezni na blagdanskim događajima na otvorenome i prigodnim sajmovima” te se ističe kako bi turisti trebali izbjegavati velike gužve, ako je moguće”.

Novi napad?

State Department navodno ima vjerodostojnu informaciju da bi se upravo u blagdansko doba mogao dogoditi novi napad.

DRAMATIČNO UPOZORENJE SAD-a: ‘Izbjegavajte gužve, za vrijeme blagdana mogući su teroristički napadi u Europi!’

Inače, State Department na svojim web stranicama redovito objavljuje upozorenja za svoje državljane vezano za putovanja izvan zemlje, a tamo se mogu pronaći i informacije o sigurnosnim rizicima u svakoj zemlji, pa tako i u Hrvatskoj.

Razminiravanje do 2018. godine

Što se naše zemlje tiče, naglašavaju kako, unatoč činjnici da je rat završio prije više od 20 godina, akcije razminiravanja neće biti gotove prije 2018. godine. Stoga upozoravaju svoje građane da pripaze na području istočne Slavonije, Brodsko-posavske županije, Karlovačke županije, područja oko Zadra te udaljenim područjima Plitvičkih jezera. Ipak, dodaju kako su minski sumnjiva područja jasno označena te preporučuju ljudima da se drže sigurnih prometnica.

NAKON DUGIH 20 GODINA Od mina očišćene sve poljoprivredne površine u ovoj županiji

Nasilna kriminalna djela State Department kaže, nema puno, ali kako je bilo izoliranih slučajeva u kojima su napadnuti pojedinici iz rasističkih pobuda ili čak napada na temelju etniciteta koji se povremeno događaju od Domovinskog rata.

Napominju kako zločinci nemaju ‘pik’ na strance, ali savjetuju da se pripazi na osobne stvari u javnom prijevozu, na kolodvorima i zračnim lukama.

Pazite da vas ne opale po džepu

State Department napominje i kako bi trebalo izbjegavati ‘klubove za gospodu’ koji često znaju prenapuhati račune i prijetiti onima koji odbiju platiti. Dodaju i kako postoje informacije kako su u takvim klubovima primorane raditi i žrtve trgovine ljudima.

Osim sigurnosnih prijetnji State Department upozorava američke turiste na pojačan oprez ako se odluče na odlazak u planine jer se temperature znaju spustiti vrlo brzo, ali i napominju da svatko tko želi upravljati plovilom na našem moru mora imati važeću dozvoli ili potvrdu o kompetenciji.

Zdravstvo i LGBT zajednica

Govori se i o LGBT zajednici koja i istospolnim parovima koji se unatoč svim pravima, i dalje suočavaju s izazovima poput nasilnih napada. Dodaju i kako su naše bolnice često loše opremljene te oskudijevaju lijekovima, ali i kako su javne zgrade često loše prilagođene invalidima.

Povratak na Net.hr