'UNESEN JE NEMIR': / Koji je cilj 'papira' o podjeli BiH? Politički analitičar: 'Ako ćemo tako funkcionirati - to je vrlo opasna situacija!'

'Možda je i u BiH nekome odgovaralo da se otvori ova tema umjesto recimo vrlo ružne afere s respiratorima?'

20.4.2021.
20:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

O navodnom neslužbenom dokumentu iz Slovenije koji je podigao političke tenzije diljem regije jer se u njemu zagovara podjela Bosne i Hercegovine i promjena granica drugih država na jugoistoku Europe, u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govorili su zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i politički analitičar Denis Avdagić.

Avdagić je rekao da "non-paper" postoji u medijskom prostoru na međunarodnoj razini, bez obzira što mu se čini da nema relevantnog dokaza da je u pitanju slovensko autorstvo tog dokumenta. "Sve što je izašlo i što smo čuli su samo indicije i ne daje odgovor od kuda je on stigao", dodao je.

Smatra da europski dokument moraju vidjeti sve države članice, a, kaže, nitko ga nije vidio. "Medij koji je to objavio nije dao odgovor tko im je izvor, bez obzira što su objavili da imaju višestruku potvrdu o postojanju dokumenta", ističe.

Vrlo opasna situacija

Na pitanje koji bi interes Slovenije bio da objavi takav dokumet, rekao je da je slovenska politika prema BiH nešto posve drugačije nego što je ovaj dokument te da nije uobičajeno da se vani vodi jedna plitika, a da postoji dokument, bez obzira što nije potpisan, koji govori o nečemu sasvim drugome.

Ističe da, nažalost, sutra netko može izvesti sličnu akciju. Kao primjer je naveo da se može pustiti npr. dokument o Ukrajini koji govori suprotno čelnicima EU-a, da podupiru da Rusija preuzme pola ukrajinskog teritorija.

"Na kraju se traži rasprava o dokumentu koji je zapravo fingiran. Ako ćemo tako funkcionirati - to je vrlo opasna situacija", naglasio je Avdagić koji je mišljenja da je dokument pušten u javnost kako bi se destabilizirala vlada Janeza Janše, što i sam Janša tvrdi.

"S druge strane, možda je i u BiH nekome odgovaralo da se otvori ova tema umjesto recimo vrlo ružne afere s respiratorima", dodao je.

(Para)obavještajna manipulacija?

Sokol je naglasio da je Janša nekoliko puta demantirao postojanje non-papera i smatra da se ne bi trebala voditi rasprava oko nečega za što ne postoji dokaza.

"Rekao bih da se tu radi o obavještajnoj ili paraobavještajnoj manipulaciji kojoj je cilj usmjeriti diskurs prema nečemu što odgovara onima koji su tu vijest i plasirali. Sigurno ne odgovara Janši, a slovenske lijeve opcije su pomalo nervozne koriste sve kako bi srušili Janšu. S druge strane, u BiH se čini da je nekim političkim akterima, pogotovo s bošnjačke strane ovo jako dobro došlo, kako bi preusmjerili pozornost javnosti sa svojih ogromnih problema", kazao je Sokol.

"Jedini non-paper koji postoji je hrvatski i kojeg podupire pet članica EU-a, koji je na tragu onoga što bošnjačkim političkim elitama ne odgovara, a to je rješavanje najvažnijeg problema BiH - neravnopravnost hrvatskog naroda", kazao je Sokol.

Naglasio je da se ne radi o "ratu non-paperima" već o "borbi za načela" te da su temeljna načela poštivanje vladavine prava i odluka Ustavnog suda i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Pri tome smatra da je hrvatska politika dosljedna, jasna i za uvođenje europskih standarda zaštite političkih prava hrvatskog naroda u BiH.

Unošenje nemira

Hajduković je rekao kako smatra da je problem "višeslojan". "Netkome odgovara da se o tome raspravlja i to baš na Zapadnom Balkanu gdje je posljednje desetljeće postignut relativan krhki mir nakon niza ratova. U svakom slučaju, unio se nemir. Što se tiče BiH i njezinog puta prema EU-u, prilično sam uvjeren da bez vanjskog pritiska značajnjih reformi u BiH neće biti jer političkoj eliti odgovara status quo", kazao je Hajduković.

Smatra da EU ne radi dovoljno na problemu BiH te da "u postbrexitovskoj EU prevladavaju unutarnji problemi". "Jedan od ciljeva EU-a bi trebao biti integracija Zapadnog Balkana koji je često bio izvor sukoba. Mislim da je brisanje granica jedina mogućnost za dugoročnu stabilnost ovog dijela Europe".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali