Play ponuda

LOKALNI ŠERIFI ČVRSTO U SEDLIMA / Dekanić ostaje u istražnom zatvoru: Unatoč svemu, političari najčešće ostaju na funkcijama, a samo u jednom slučaju spremni su dati ostavku

Dok dočeka presudu, lokalni čelnik u Hrvatskoj stigne odraditi cijeli mandat. Stranka može odlučiti samo o nečijem članstvu, ne i o lokalnoj poziciji

16.3.2023.
20:40
Play ponuda

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić ostaje u istražnom zatvoru mjesec dana, potvrdio je Darko Dodig, tužitelj Uskoka nakon saslušanja. Osim njega, u istražnom zatvoru ostaje dvoje policajca i dvoje civila. USKOK nije tražio pritvor za policajku zbog toga što je trudna, piše Danas.hr.

"Danas je sudac istrage na prijedlog Uskoka odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana protiv pet osoba zbog opasnosti zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Među tim osobama je i župan Damir Dekanić. Sud je prihvatio naše argumente da se ovdje radi o, prije svega, osnovnoj sumnji na počinjenje kaznenog djela za koje se terete rješenjem o provođenju istrage, ali isto tako da postoji ozbiljna i realna opasnost nezakonitih utjecaja na brojne svjedoke koje smo ispitali u prethodnom postupku. Iz tih razloga sud je odredio jednomjesečni istražni zatvor" rekao je Darko Dodig, tužitelj Uskoka nakon saslušanja.

Otvara se Pandorina kutija

Nakon Dekanićevog slučaja otvara se Pandorina kutija. Istražni zatvori, optužnice i presude - a župani, gradonačelnici i načelnici koji ih dobiju ostaju na svojim pozicijama. Kako lokalne šerife prisiliti na ostavku - pitanje je postavljeno u RTL-u Danas.

Odgovor glasi: Samo ako ih ostavka spašava od odlaska u istražni zatvor.

Dok čeka presudu, lokalni šerif odradi cijeli mandat

Da se iz pritvora ide natrag na položaj, posljedni primjer je s Murtera. Tamošnji načelnik općine izašao je iz pritvora, gdje je bio jer je račun u bordelu u Austriji platio služebnom karticom općine. Sada opet obavlja svoju dužnost. Slično je bilo i sa zagrebačkim županom, požeškim dogradonačelnikom, požeško-slavonskim županom, načelnikom općine Čeminac... Svi oni držali su se za fotelju usprkos koruptivnim radnjama.

Dok dočeka presudu, lokalni čelnik u Hrvatskoj stigne odraditi cijeli mandat. Stranka može odlučiti samo o nečijem članstvu, ne i o lokalnoj poziciji.

Play ponuda

Postoje mehanizmi da dođe do ostavke

Tako je bilo i sa županom Dekanićem, uhićenim u srijedu zbog vožnje u pijanom stanju prije godinu dana. Zamrznuto mu je članstvo u HDZ-u, ali nitko ga ne može natjerati da odstupi s mjesta župana.

Oporba smatra da postoje mehanizmi kojima se može tražiti ili izazvati njegova ostavka.

''Oni, vladajući, mogu zajedno s opozicijom zatražiti opoziv'', kaže Sandra Benčić, zastupnica Zeleno-lijevog bloka.

U Hrvatskoj su lokalni čelnnici spremni podnijeti ostavku samo u slučaju da ih to spašava od istražnog zatvora.

Play ponuda