MEDOMATI

UNATOČ PANDEMIJI PORASLA PRODAJA MEDA NA KUĆNOM PRAGU: Neki su se okrenuli i novim načinima prodaje

Što se tiče prinosa, prošla je godina bila loša; Najprije su podbacile paše bagrema, amorfe, a onda i ostale

U vrijeme pandemije koronavirusa porasla je prodaja meda na kućnom pragu, a neki su se okrenuli i novim načinima prodaje – medomatima.

“Kupuje se dosta dobro, dolazi svaki dan 5 do 15 kupaca. Za grad Ludbreg koji je mali grad, to je stvarno dobro”, rekao je pčelar Davor Vađunec za RTL.

AFERA TRESE RUSIJU – U DVA DANA 47 MILIJUNA KLIKOVA: Objavljen dokumentarac o tajnoj Putinovoj palači od 1,4 milijardi dolara!

“Meda na tržištu gotovo da više i nema. Svi smo prodali gotovo sve svoje zalihe meda. Još je ostalo nešto malo za stare kupce. Ali ljudi su prepoznali neke prirodne sastojke koji su, ne smijemo reći da liječe, ali su korisni za zdravlje ljudi”, rekao je Krešo Piljak, predsjednik Pčelarskog društva Ludbreg.

Loši prinosi

Što se tiče prinosa, prošla je godina bila loša. Najprije su podbacile paše bagrema, amorfe, a onda i ostale.

“Kesten je dao 7 do 8 kila prosjek, što je malo. Kasnije smo išli na Plitvička jezera na med od jele, a od njega nije bilo ni grama”, rekao je pčelar Davor Vađunec.

UVODE TAMNOCRVENE ZONE NA EPIDEMIOLOŠKOJ KARTI EUROPE: Prije odlaska testiranje, a nakon dolaska na odredište – karantena

Gubici se ne broje samo u Ludbregu, a uz mraz, za njih su odgovorni i drugi faktori.

“Imamo strašno puno uginuća, a još uvijek se točno ne zna zašto. Je li stvar u varoi (pesticidu), možda hrani? ali pčele su bile dosta prihranjene. Ne znamo, ja bi se čak usudio reći da je ova korona i njima naštetila”, kaže Piljak.

Povratak na Net.hr