Umjesto da se odmaraju, vikendom odlaze u London i zarade još jednu i pol plaću

Kirurzi u londonskim bolnicama odrade više desetaka operacija mrene, da bi u ponedjeljak bili u svom KBC-u. Jesu li ti vikend aranžmani u suprotnosti s tezama o preopterećenosti dijela liječnika?

Umjesto da slobodni vikend provede s obitelji, nakon odrađenog tjedna u petak poslijepodne liječnik sjeda na avion i leti u London. Tamo će u lokalnoj bolnici odraditi nekoliko desetaka operacija mrene, da bi u ponedjeljak ujutro ponovno bio na radnom mjestu u svom KBC-u.

Angažiraju ih agencije

Zahvaljujući tom vikend-angažmanu, mjesečna će primanja pojačati za gotovo tisuću eura, a četiri takva radna izleta mjesečno osigurat će mu barem jednu i pol dodatnu plaću. ‘Zamjenski’ doktori na kojima počiva englesko zdravstvo, kojem kronično nedostaje medicinskog osoblja, već se godinama regrutiraju u državama istočne Europe, a odnedavno i u Hrvatskoj.

Deseci agencija koje zapadnoeuropske bolnice i ambulante opskrbljuju potrebnim kirurzima, anesteziolozima, internistima, radiolozima, fizijatrima, pa i obiteljskim liječnicima, usmjerile su se posljednjih mjeseci i na hrvatsko tržište, gdje interesa za unosno odrađivanje smjena u inozemstvu definitivno ima. Posebno su traženi anesteziolozi, kirurzi, ali i obiteljski liječnici, a liječnici iz Hrvatske traženi su kao ispomoć i u državama regije, te u Skandinaviji.

“Redovito, najmanje dvaput tjedno, mejlom primam ponude agencija iz Engleske, Irske… Nude mi različite kombinacije, od povremenog popunjavanja praznina, do stalnog radnog mjesta”, kaže za Novi list ugledni liječnik iz sjeverne Hrvatske koji ozbiljno razmišlja o tome da prihvati ponudu jedne od agencija i ode pogledati što mu se na zapadu nudi. Agencija će mu, kaže, platiti putovanje i višednevni boravak s obitelji u Londonu, gdje će mu predočiti uvjete u kojima bi radio, te sve pogodnosti koje bi zajedno s obitelji imao ako se odluči za trajno preseljenje.

Liječnik koji se odluči na vikend suradnju sam može odlučiti koliko će i gdje raditi, a ovisno o tome, kao i kvalifikacijama koje ima, ovisit će i njegova dodatna inozemna zarada. Prosječna se zarada, ovisno o iskustvu i specijalizaciji, kreće oko 100 eura po satu, a za »last minute« aranžmane i oko 120 eura, što znači da se za uspješno dogovoren radni vikend može zaraditi i do 12.000 kuna.

Ne trebaju odobrenje poslodavca

Hrvatskim liječnicima za takav rad “u fušu” ne treba odobrenje poslodavca niti posebne dozvole, jer im zakonodavstvo Europske unije omogućuje povremeni rad u drugim državama s licencom matične države iz koje dolaze.

Iako imaju zakonsko pravo u slobodno vrijeme raditi što hoće, hrvatski liječnici izbjegavaju javno govoriti o ovoj temi, vjerojatno u strahu da bi ih netko mogao pozvati na red zbog toga što zlorabe vrijeme namjenjeno odmoru.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Hrvatski-lijecnici-vikende-odraduju-u-Londonu?articlesrclink=related

Povratak na Net.hr