SOLIDARNOST S UHIĆENIMA

TIGROVI STALI IZA UHIĆENIH U ORAŠJU: ‘Ovo je svojevrsno etničko čišćenje Hrvata iz BiH’

Predsjedništvo Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi u petak navečer je priopćilo da daju bezrezervnu potporu uhićenim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju i njihovim obiteljima, a optužnice protiv njih ocjenjuju manipulacijom i stvaranjem nesigurnosti među Hrvatima u BiH te poticanjem iseljavanja Hrvata, što je svojevrsno “etničko čišćenje obje Federalne jedinice”.

Pitaju može li se nakon uhićenja deset pripadnika HVO-a, na čelu s umirovljenim generalom Đurom Matuzovićem i Markom Dominkovićem, očekivati i druga uhićenja u drugim krajevima BiH u kojima su Hrvati uspjeli opstati i obraniti se od svih koji su ih napadali i pokušavali protjerati ili izbrisati s lica zemlje.

HRVATSKI DRŽAVNI VRH VEĆ DVIJE GODINE ZNA ZA SLUČAJ ORAŠJE! ‘Ovo je jasna poruka međunarodne zajednice Zagrebu…’

Kako bi se pomoglo hrvatskim braniteljima HVO-a i njihovim suborcima iz Udruge traže “žurne i efikasne mjere i protumjere državnih tijela, Republike Hrvatske, obustavu jednosmjerne ‘suradnje’ s BiH, žurno traženje svih mogućih mjera i aktivnosti od tijela EU, NATO i Haškog suda, a djelovanje predstavnika Republike Hrvatske u tim tijelima usmjeriti na rješavanju sadašnje situacije i pomoći uhićenima, kao i predlaganje Rezolucije o stanju ljudskih i nacionalnih prava Hrvata u BiH”.

Također traže “punu institucionalnu zaštitu svih branitelja HVO-a i HV-a, i na prostoru Republike Hrvatske i izvan granica Hrvatske”, kao i “objavu imena svih odgovornih u državnim tijelima koji su”, kako procjenjuju, “svojim neradom ili izdajom omogućili jednostranu ‘suradnju’ s pravosuđem BiH, i njihovu odgovornost”.
Iz Udruge smatraju da sva dosadašnja događanja u BiH, pokazuju  jasne i neskrivene iskazani interese Sarajeva i Banja Luke.

UZBUNA U DRŽAVNOM VRHU ZBOG UHIĆENJA U ORAŠJU! U Vladi hitan sastanak, reagirala i predsjednica: ‘Iznenađena sam…’

“Ti interesi sada su potpuno razotkriveni i jasno artikulirani. To je posebno vidljivo što se optužnice zajednički fabriciraju u tim sredinama, koordinirano uhićuju samo pripadnici hrvatskog naroda, posebno u krajevima BiH koje su Hrvati uspješno obranili od svih koji su posezali za njima. Sada u Orašju, a već sutra u Mostaru, Busovači, Žepču i drugdje, ali i u Republici Srpskoj”, navodi se u priopćenju.

Predsjedništvo Udruge ratnih veterana 1. GB ocjenjuju da je riječ o manipulacija s optužnicama i uhićenjima, što je izravno “sračunata na stvaranje nesigurnosti i dodatni poticaj iseljavanju Hrvata iz BiH, ili slobodno možemo ukazati na etničko čišćenje obje Federalne jedinice”.

DESETORICA UHIĆENIH U ORAŠJU OSTAJU U PRITVORU: Sud strahuje da bi mogli pobjeći u Hrvatsku

Zaključuju kako to dokazuju reakcije i izjave političara iz druga dva entiteta u BiH.

“Mi ‘Tigrovi’ dajemo punu potporu uhićenim hrvatskim braniteljima HVO-a i njihovim obiteljima koje sada proživljavaju vrlo teške trenutke. U subotu, 5. studenoga, obilježavamo svoju 26. obljetnicu osnutka najslavnije postrojbe 1. Gardijske brigade „Tigrovi“ i tijekom obilježavanja svakog trenutka mislit ćemo o svim našim uhićenim suborcima, a tijekom molitve i Svete mise molit ćemo se da im dragi Bog pomogne i čuva ih”, stoji u priopćenju Predsjedništva Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade ‘Tigrovi’.

Povratak na Net.hr