APSURDNA AFERA MORH-a

‘UKRAJINSKI’ MIGOVI ODJEDNOM SU ISPRAVNI I VRAĆENI U UPOTREBU: Je li odluka o prizemljenju bila politička?

U operativnu uporabu vraća se pet MiG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva oko kojih se ranije ove godine razvila rasprava zbog remonta i njihove nabave u Ukrajini. Iz Ministarstva obrane poručuju da svi zrakoplovi, pa i borbeni avioni, zadovoljavaju standarde tehničke ispravnosti, piše Večernji list.

Podsjetimo, pet MiG-ova je u ožujku bilo prizemljeno zbog istrage o tome da su nabavljeni u Ukrajini, jer se sumnjalo da su u njih tijekom remonta ugrađeni stari i neispravni dijelovi. Ugovor o remontu sedam i nabavi pet MiG-ova 21 s ukrajinskom tvrtkom vrijedan je 139 milijuna kuna. DORH je tada pokrenuo istragu o mogućoj korupciji. Sporni dijelovi oko kojih se vodila rasprava nisu uklonjeni iz zrakoplova, a oni sada ponovno lete.

VELIKI SKANDAL U MORH-U: Na MiG-ovima su ‘prekucani’ serijski brojevi, stariji su nego što se tvrdi!?

UKRAJINSKI VELEPOSLANIK: ‘Nismo prevarili Hrvatsku u remontu MiG-ova, Hrvati su cijelo vrijeme bili u kontroli’

RUSI O NAMA: ‘Umjesto novih, Hrvati od Ukrajinaca dobili ‘LEGO Mig-ove’ koji ni ne lete’

‘Odluka o prizemljenju je politička’

Posao s Ukrajincima dogovoren je za vrijeme mandata tadašnjeg ministra obrane Ante Kotromanovića, koji kaže da je odluka o prizemljenju bila nepromišljena. Hrvatska je dogovorom s Ukrajinom uštedjela 40 milijuna kuna, a sve je bilo transparentno, kaže Kotromanović. Nije propustio ni okriviti bivšu vlast HDZ-a za propust donošenja odluke o remontu tih zrakoplova.

ante kotromanović

‘Odluka o prizemljenju bila je politička. Nova vlast nije mogla prihvatiti činjenicu da smo za našeg mandata podigli Ministarstvo obrane i modernizirali vojsku’, rekao je bivši ministar obrane.

‘Zašto bi netko riskirao život?’

Vojni analitičar Igor Tabak također smatra da je u cijeloj situaciji u pitanju politička odluka. Zrakoplovi su nakon remonta mjesecima aktivno letjeli, a svi koji su njima letjeli i održavali ih znali su o čemu se radi, tako da nije moguće da bi riskirali svoje živote kako bi zataškali neispravnost zrakoplova, rekao je Tabak za Večernji list.

Kotromanovićev nasljednik Josip Buljević opovrgava takve optužbe. Ne krivi Kotromanovića, a odluku o prizemljenju Buljević objašnjava time da nije dokazano da su dijelovi u MiG-ovima neispravni, no zbog sigurnosti je sve moralo biti provjereno kako se ne bi dogodila tragedija.

Josip Buljević
Josip BuljevićFoto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povratak na Net.hr