OPET PO NAJSLABIJIMA

UKIDA SE JOŠ JEDNA POREZNA OLAKŠICA: Kupce prve nekretnine čeka neugodno iznenađenje

U sklopu porezne reforme koju je predstavio ministar financija Zdravko Marić, s početkom sljedeće godine porez na promet nekretnina smanjit će se na četiri posto, što će mnogim kupcima pojeftiniti kupnju nove nekretnine.

No, tu radost neće dijeliti desetak tisuća građana koliko ih godišnje kupuje prvu nekretninu jer se predloženom poreznom reformom predviđa ukidanje porezne olakšice za prvu nekretninu, piše Večernji list.

MARIĆEVA POREZNA REFORMA: Što se sve mijenja za one koji prodaju ili kupuju stan?

Tko kupuje prvi stan, neka požuri!

Ministar Marić taj je potez objasnio obvezom usklađivanja s europskim direktivama prema kojima svi kupci nekretnina trebaju biti u ravnopravnom položaju. To otprilike znači da će za stan od 50-ak četvornih metara, čija je vrijednost nešto iznad pola milijuna kuna, porezna razlika za kupce prvog stana biti oko 22 tisuće kuna. Žele li uštedjeti taj novac, oni koji su planirali kupiti stan ili kuću preostaje vrijeme do Nove godine da to učine.

Da je vjerojatno zbog toga pojačan i interes kupaca svjedoči Jasminka Biliškov, vlasnica jedne splitske agencija za promet nekretninama. Ona je za Večernji list rekla da posljednjih dana prima više pitanja i telefonskih poziva nego prije.

S druge strane, onima koji planiraju kupiti nekretninu, ali ne prvu, nikamo se ne žuri jer će od početka sljedeće godine proći jeftinije pa će, primjerice, za stan od 50-ak kvadrata njihova porezna obveza biti i do šest tisuća kuna niža.

PRVA SJEDNICA NOVE VLADE: Predstavljena velika reforma poreznog sustava, pogledajte što se sve mijenja!

Očekuje se rast prodaje nekretnina

To bi moglo utjecati i na povećanje prodaje u cijeloj Hrvatskoj gdje se godišnje proda oko 30 tisuća stanova i kuća, dok je ponuda pet puta veća.

Godišnje se od poreza na promet nekretninama naplati oko 900 milijuna kuna, i taj će novac ubuduće biti isključivi prihod lokalnih jedinica. Porezne vlasti godinama tvrde da je olakšica predmet brojnih zloporaba građana koji se često tuže zbog sitnice kako bi odgodili plaćanje poreza, piše Večernji.

Govori se i o tome da bi sadašnja Vlada naknadno mogla još smanjiti porez na promet nekretnina, a možda ga i ukinuti nakon što se uvede oporezivanje nekretnina po vrijednosti.

RASTU DAVANJA ZA DRŽAVU: Evo što će sve više od 100.000 honoraraca morati plaćati zbog Marićeve reforme

 

Povratak na Net.hr