Akcija u zoru

“UHVATILA ME PANIKA”: Kapetan zaustavio trajekt i vratio se u luku po trudnicu

“Bila me je malo uhvatila panika kad sam vidjela da krvarim, ali sada je sve dobro. Osjećam se odlično, nemam nekih tegoba i sretna sam što sam uspjela doći do Splita i splitske Ginekologije”, kaže 34-godišnja Nada Đurđević, po koju se u Vis jučer rano ujutro nakon isplovljavanja vratio trajekt Lastovo s pedesetak putnika, kojim je zapovijedao kapetan Jere Lukšić.

Problemi za Nadu Đurđević započele su u četvrtak ujutro oko pet sati, kada je vidjela da krvari. Kako je u 36. tjednu trudnoće, odmah je telefonski nazvala dr. Nebojšu Đorđevića, liječnika u Visu, koji je žurno reagirao i pregledao trudnicu. Rekao joj je da hitno mora u splitsko rodilište, piše Slobodna Dalmacija

Liječnik je namjervo po trudnicu pozvati helikopter, no nije mogao uzletjeti  zbog loših vremenskih prilika.

“Jedino prijevozno sredstvo koje nam je preostalo na raspolaganju bio je trajekt Lastovo. Međutim, trajekt je nekoliko minuta prije, u 5.30, isplovio iz Visa put Splita. Zvali su kapetana i rekli mu o čemu se radi i da moram hitno u Split. Čovjek je zaustavio trajekt i vratio se po mene i moje još nerođeno dijete. Za cijeli taj manevar trajektu je trebalo 15-ak minuta, ali, eto, najvažnije je da je sve prošlo u redu. Vozilom Hitne pomoći i uz pratnju moga supruga Ivice i dr. Đorđevića ukrcali smo se u trajekt i došli u Split. Malo je valjalo, ali ništa mi nije smetalo, samo sam htjela što prije doći u Split”, priča Nada.

“Termin za porod mi je 28. veljače i sve će biti u redu. Ovdje u splitskom rodilištu odmah su me pregledali i smjestili, super se brinu o meni”, pohvalila je Nada djelatnike splitske Ginekologije.

Mrvica: Nema umora kad se spašava život

 

“Zapovjednik trajekta Lastovo, kapetan Jere Lukšić, skoro je pred mirovinom i ne bi bilo čudno da kaže ‘ja sam umoran’, no svi dajemo svoj obol u spašavanju. Kad vidite da treba ići u spašavanje, odmah se kreće, to su normalne stvari, nema šanse da kažem – poslat ću to na Upravu naše kompanije u Rijeci pa čekati odobrenje. U tim vam situacijama mozak treba brzo raditi i donijeti odluku”, kazao je  dr. Ante Mrvica, koordinator Jadrolinijina plovnog područja Split. On je dobio poziv iz Centra 112, koji su ga obavijestili o slučaju trudnice. Kada je dr. Mrvica nazvao trajekt, oni su već imali informaciju i vraćali se u Vis.

“Ljudi s otoka uz nas se osjećaju sigurnije. Ne stvaraju probleme ako čekaju zbog nekog hitnog slučaja, to se svakome od nas može dogoditi. Spašavanje života nam je iznad svega”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju dr. Mrvica.

Trajekt se zbog zalutalih turista vratio natrag u Split, putnici digli paniku

JUNACI DANA Unatoc orkanskoj buri prevezli zenu s Braca u Split i spasili joj zivot

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr